Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Xτυπήθηκαν δυο τουρκικά φορτηγά πλοία στην Ουκρανία

Δύο τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγά πλοία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση στο λιμάνι της Χερσώνας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που εμπορικά πλοία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία. Η τουρκική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο χωρίς ημερομηνία, που δείχνει τη γέφυρα και το συγκρότημα φιλοξενίας ενός από τα σκάφη να καίγονται.

Το δεύτερο πλοίο φέρεται να χτυπήθηκε,  πιθανότατα από θραύσματα.

Και τα δύο πλοία που είναι νηολογημένα στο Βανουάτου και εκμεταλλεύονται τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες, ήταν παγιδευμένα  στη Χερσώνα για σχεδόν ένα χρόνο από τότε που άρχισαν οι μάχες στην Ουκρανία. Τα πλοία είναι μέρος του στόλου δώδεκα συνολικά τουρκικών πλοίων που δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία του ΟΗΕ και παρέμειναν παγιδευμένα στα ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των Kherson και Mykolaiv, ενώ τα πληρώματα είχαν εκκενωθεί ως επί το πλείστον.

Το σκάφος που φλέγεται είναι το Tuzla, ένα 43χρονο πλοίο γενικού φορτίου που διαχειρίζεται η Cayeli Shipping της Κωνσταντινούπολης. Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το σκάφος αναχώρησε από την Τουρκία στις 18 Φεβρουαρίου 2022 και έφτασε στη Χερσώνα στις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Το σκάφος έχει μήκος 282 πόδια και 3.943 dwt.

Το βίντεο δείχνει την εξάντληση της γέφυρας και τις φλόγες που συνεχίζουν να βγαίνουν από το κατάστρωμα, κάτω στο συγκρότημα καταλυμάτων. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Το δεύτερο σκάφος είναι το Ferahnaz, ένα  φορτηγό πλοίο 4.750 dwt. Το  σκάφος φέρεται να βρίσκεται σε θέση κοντά στην Τούζλα. Σύμφωνα με αξιωματικό της ναυτιλιακής εταιρείας, κομμάτια από σκάγια προκάλεσαν ζημιές στο σκάφος τους.

Το Ferahnaz έχει επίσης εγκλωβιστεί στο Kherson για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά η εταιρεία αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα μέλος του πληρώματος, ο καπετάνιος, ο οποίος δδεν τραυματίστηκε. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο WhatsApp φαίνεται να δείχνει μία ή περισσότερες τρύπες στο κύτος του σκάφους, πιθανώς κοντά στο μηχανοστάσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν πύραυλοι που έπληξαν την περιοχή του λιμανιού.

Η Lloyd’s εκτιμά ότι 19 εμπορικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση ή ζημιές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. άλλα ουκρανικά λιμάνια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X