Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι πληθυσμοί καρχαριών, σαλαχιών και χίμαιρων έχουν μειωθεί κατά περισσότερα από 50 τοις εκατό τα τελευταία 50 χρόνια. Οι χονδριχθύες – η τάξη των χόνδρινων, ή χονδριχθύων ψαριών – είναι μεταξύ των πιο αρχαίων ζωντανών οργανισμών με σαγόνια, εμφανίζοντας στο απολιθωμένο αρχείο της πρώιμης Σιλούριας περιόδου πριν από περίπου 439 εκατομμύρια χρόνια – 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από τα σύγχρονα οστόψαρα. Σήμερα, περισσότερα από 1.199 είδη καρχαριών, σαλαχιών και χίμαιρων κατοικούν σχεδόν σε κάθε θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά απειλούνται ολοένα και περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.
Μια επαναξιολόγηση του 2021 της κατάστασης των χονδριχθύων ψαριών στην κόκκινη λίστα του ΙUCN διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο όλων των καρχαριών, σαλαχιών και των χίμαιρων διατρέχουν κίνδυνο αφανισμού· μια αναλογία που οι συγγραφείς της νέας μελέτης προτείνουν ότι έχει αυξηθεί κατά επιπλέον 19 τοις εκατό. Η νέα ανάλυση –στο πλαίσιο του συνεργατικού έργου Global Shark Trends Project (GSTP) – στηρίχθηκε στα δεδομένα του 2021 για να δημιουργήσει έναν Δείκτη Κόκκινης Λίστας Υδάτινων Οικοσυστημάτων (RLI), παρακολουθώντας την κατάσταση κάθε είδους τα τελευταία 50 χρόνια. Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι έχουν αποδείξει πώς ο κίνδυνος αφανισμού έχει επεκταθεί σε γεωγραφικούς, βαθυμετρικούς και βιοποικιλότητας άξονες ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης, αρχικά σε ποτάμια και κοντινές ακτές πριν τελικά επεκταθεί στον βαθύ ωκεανό.
Η διαδοχική μείωση των μεγαλύτερων και πιο λειτουργικά σημαντικών ειδών – όπως οι καρχαρίες με πριονωτά πτερύγια– ακολούθησε την πτώση στους πληθυσμούς των σαλαχιών σφυροκέφαλων καρχαριών και καρχαριών αγγέλων. Οι αλιευτικές δραστηριότητες στράφηκαν σε καρχαρίες για το λάδι συκωτιού και το εμπόριο κρέατος.’
Η μελέτη επισημαίνει ότι η υπεραλίευση των μεγαλύτερων ειδών θα μπορούσε να εξαλείψει έως και 22 τοις εκατό των οικολογικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής σε ένα δεδομένο περιβάλλον.