Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μεγαλύτεροι συσσωρευτές άνθρακα είναι οι ωκεανοί

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε διαπιστώνεται  ότι τα κοχύλια στους ωκεανούς έχουν απορροφήσει περίπου την ίδια ποσότητα άνθρακα με τις περιφερειακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αυτή η διαδικασία ήταν ακόμη υψηλότερη κατά τις αρχαίες περιόδους υπερθέρμανσης του κλίματος.

Οι άνθρωποι εξάγουν άνθρακα από το έδαφος καίγοντας ορυκτά καύσιμα που είχαν κατατεθεί πριν από εκατομμύρια χρόνια και ρίχνοντάς τον στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα. Ο τρέχων ρυθμός σχηματισμού νέων ορυκτών καυσίμων είναι πολύ χαμηλός. Αντίθετα, ο κύριος γεωλογικός (μακροπρόθεσμος) μηχανισμός αποθήκευσης άνθρακα σήμερα, είναι ο σχηματισμός κοχυλιών που διατηρούνται ως ίζημα στον πυθμένα του ωκεανού.

Ο οργανικός άνθρακας με τη μορφή νεκρών φυτών, φυκιών και ζώων καταναλώνεται  κυρίως από άλλα πλάσματα, κυρίως βακτήρια, τόσο στον ωκεανό όσο και στα δασικά εδάφη. Οι περισσότεροι οργανισμοί στον ωκεανό είναι τόσο μικροί (λιγότερο από 1 mm σε μέγεθος) που παραμένουν αόρατοι. Εντούτοις καθώς πεθαίνουν και βυθίζονται, μεταφέρουν άνθρακα στα βαθιά του ωκεανού. Τα κελύφη τους μπορούν να συσσωρευτούν στον βυθό της θάλασσας για να δημιουργήσουν τεράστιες αποθέσεις κιμωλίας και ασβεστόλιθου.

Τα κοχύλια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθρακικό ασβέστιο, δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες άνθρακα. Ο μέσος ρυθμός συσσώρευσης οστράκων τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια ήταν περίπου 20 τόνοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως.

Η γη εκβάλλει φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα από μεταλλικές πηγές και ηφαίστεια. Αυτό είναι απίθανο να επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Η γη αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα, όταν τα πετρώματα αλλοιώνονται στην επιφάνεια και καθώς τα κοχύλια συσσωρεύονται στον βυθό της θάλασσας. Και οι δύο αυτοί μηχανισμοί ενδέχεται να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Η βιόσφαιρα και οι ωκεανοί διαθέτουν επίσης σημαντικά αποθέματα άνθρακα που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα ανταποκριθεί στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Διαφορετικά μέρη του συστήματος άνθρακα θα ανταποκριθούν με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικούς ρυθμούς.

Ο ωκεανός, με περίπου 38.000 γιγατόνους (Gt) άνθρακα (1 γιγατόνιο = 1 δισεκατομμύριο τόνοι), περιέχει 16 φορές περισσότερο άνθρακα από την επίγεια βιόσφαιρα, δηλαδή όλα τα φυτά και τα υποκείμενα εδάφη στον πλανήτη μας, και περίπου 60 φορές περισσότερο όπως η προβιομηχανική ατμόσφαιρα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X