Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Μεσόγειο

H Iταλία καθίσταται η πρώτη μεσογειακή χώρα που εγκαινιάζει στις ακτές της τη λειτουργία του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου Μεσόγειο.

Φέρει την ονομασία Beleolico και τοποθετείται  στην περιοχή της Απουλίας, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το λιμάνι του Τάραντα. Ιδιοκτήτρια και κατασκευαστής είναι η ιταλική εταιρεία υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης Renexia.

Το έργο είναι μια μικρή εγκατάσταση σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, που διαθέτει μόλις δέκα ανεμογεννήτριες 3,0 μεγαβάτ, στο κάτω μέρος, κατασκευής της κινεζικής εταιρείας MingYang Smart Energy.

Οι τουρμπίνες έχουν συνολική συνδυασμένη ισχύ 30 μεγαβάτ και εκτιμώμενη απόδοση 58.000 μεγαβάτ ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτήσει 21.000 σπίτια.

Το έργο σηματοδοτεί την έναρξη του φιλόδοξου ταξιδιού της Ιταλίας για παραγωγή άνω των 5 GW αιολικής ενέργειας από υπεράκτιες τοποθεσίες έως το 2040.

«Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αυξήσει το μερίδιό της στο εθνικό ενεργειακό μείγμα. Η υπεράκτια ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση οικονομικών ευκαιριών για χώρες με μεγάλες παράκτιες περιοχές, όπως η Ιταλία, προωθώντας τοπικές αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, κατά την τελετή έναρξης του έργου στο λιμάνι του Τάραντα.

Στην εκδήλωση, το Λιμεναρχείο υπέγραψε συμφωνία με τη Renexia για την πώληση τουλάχιστον 220 MWh ετησίως της αιολικής ενέργειας.

Η Renexia εξασφάλισε μίσθωση 25 ετών σε μια ιταλική δημοπρασία το 2016.

Στην τελετή των εγκαινίων, μια περιβαλλοντική ομάδα Legambiente κράτησε ένα πανό που έγραφε «Συγγνώμη, άργησα», διαμαρτυρόμενη για την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Στην Ιταλία υπάρχουν πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών που κολλούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των τοπικών διοικήσεων, τα  μορατόριουμ των περιφερειών και τις διαμαρτυρίες τοπικών επιτροπών.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X