Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μέγεθος του θαλάσσιου γίγαντα του Ιουρασικού αποκαλύφθηκε από ευρήματα απολιθωμάτων

Η τυχαία ανακάλυψη ενός μεγάλου απολιθώματος σε ένα συρτάρι μουσείου οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ένα γιγάντιο θαλάσσιο ερπετό που ονομάζεται πλειόσαυρος περιπλανιόταν στις θάλασσες πριν από 152 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, αν και αποσπασματικά, υποδηλώνουν ότι ο πλειόσαυρος ήταν περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της όρκας – και φέρνουν τον κύριο συγγραφέα της μελέτης Ντέιβιντ Μάρτιλ πιο κοντά στη δικαίωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ερευνητές θεώρησαν ανακριβείς τους ισχυρισμούς του, σχετικά με το μέγεθος ενός άλλου πλιοσαύρου στην τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC το 1999 Walking With Dinosaurs.

Ο Μάρτιλ, βρήκε πρόσφατα έναν από αυτούς τους σπονδύλους σε ένα συρτάρι απολιθωμάτων στο μουσείο Abingdon County στην Αγγλία και αργότερα έμαθε ότι ο επιμελητής κράτησε άλλους τρεις. Οι σπόνδυλοι ήταν μεγάλοι, με μέγιστο πλάτος 269 χιλιοστά , μέγιστο ύψος 222 χιλιοστά και μέγιστο μήκος 103 χιλιοστά.

Με βάση το μέγεθος των σπονδύλων και τις συγκρίσεις με άλλα απολιθώματα, άλλων ειδών, από τα μέσα της Ιουρασικής και την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχετίζονταν στενά με πλειόσαυρους ή παρόμοια αλλά μη περιγραφόμενα είδη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι τοπογραφικές σαρώσεις έδειξαν ότι το ερπετό θα μπορούσε να έχει αυξηθεί μεταξύ 9,8 και 14,4 μέτρων, έγραψαν οι συγγραφείς.

Ο Άνταμ Σμίθ, Επιμελητής Φυσικών Επιστημών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, στο Wollaton Hall, συμφώνησε.

«Είναι πιθανό οι πλιόσαυροι να ξεπερνούσαν τα 15 μέτρα σε μήκος», είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αύξηση του μήκους αντιστοιχεί σε μια «εκθετική αύξηση του όγκου… που θέτει ένα βιολογικό όριο στο ανώτερο μέγεθος που μπορούν να φτάσουν οι πλιόσαυροι».

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, οι πλειόσαυροι ήταν «μια ομάδα μεγάλων σαρκοφάγων θαλάσσιων ερπετών που χαρακτηρίζονταν από ογκώδη κεφάλια, κοντό λαιμό και βελτιωμένα σώματα σε σχήμα δακρύων. Τέσσερα μεγάλα πτερύγια βοήθησαν να μετακινηθούν τα αρχαία πλάσματα στις θάλασσες. Οι πλειόσαυροι ήταν παρόμοιοι με τους συγγενικούς τους πλησιόσαυρους.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι πλειόσαυροι ήταν πολύ τρομακτικά ζώα που κολύμπησαν στις θάλασσες που κάλυπταν το Oxfordshire πριν από 145 έως 152 εκατομμύρια χρόνια», είπε ο Mάρτιλ. «Είχαν ένα τεράστιο κρανίο με τεράστια δόντια να προεξέχουν σαν στιλέτα – τόσο μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, από ένα T. Rex, και σίγουρα πιο ισχυρό».

«Βρίσκονταν στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και πιθανότατα λείαζαν ιχθυόσαυρους, πλεισιόσαυρους με μακρύ λαιμό και ίσως ακόμη μικρότερους θαλάσσιους κροκόδειλους, απλώς τους έσχιζαν στη μέση και τους ξερίζωναν», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε ότι σκότωσαν μικρότερα θαλάσσια ερπετά επειδή μπορείτε να δείτε τα σημάδια από δαγκώματα στα οστά του ιχθυόσαυρου σε παραδείγματα από τη συλλογή Etches στο Ντόρσετ».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σπόνδυλοι βρέθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Warren Farm στην κοιλάδα του Τάμεση κοντά στο Abingdon στο Oxfordshire και προέρχονται από τον σχηματισμό Kimmeridge Clay.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X