Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο στο Μεξικό, που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε δουλεμπορικό που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα. Aρχαιολόγοι στο Μεξικό επιβεβαίωσαν πως το ναυαγισμένο πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν, μετέφερε κάποτε αιχμάλωτους Μάγια που πωλούνταν ως σκλάβοι. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, πρόκειται για το πρώτο πλοίο που μετέφερε σκλάβους Μάγια, το οποίο εντοπίζεται. Το τροχήλατο ατμόπλοιο, που ονομαζόταν «La Unión», βρέθηκε από αρχαιολόγους στον κόλπο του Μεξικού, δύο μίλια από τις ακτές της πόλης Sisal, το 2017. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να πιστοποιηθεί πως πρόκειται για δουλεμπορικό.

Όπως μεταδίδει το CNN, το «La Unión» μετέφερε περίπου 25 με 30 Μάγια, κάθε μήνα, στην Κούβα. Εκεί οι Μάγια, που είχαν φυλακιστεί παράνομα, ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου κατά το διάστημα από το 1855 έως το 1861. 

«Κάθε σκλάβος πωλούταν σε μεσάζοντες έναντι 25 πέσος και μεταπωλούταν στην Αβάνα έναντι 160 πέσος, για τους άνδρες και 120 πέσος, για τις γυναίκες», ανέφερε η αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, Helena Barba Meinecke.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1861 ενώ κατευθυνόταν προς την Κούβα. Το ναυάγιο αποδυκνείει ότι η δουλεία συνεχίστηκε παρά την απαγόρευσή της στο Μεξικό το 1829 και παρά το διάταγμα που εκδόθηκε την ίδια χρονιά και απαγόρευε την αναγκαστική έξοδο των Μάγια από τη χώρα. 

Η Helena Barba Meinecke κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη καθώς, πέρα από τη δυσκολία ταυτοποίησης του ναυαγίου, αποκαλύπτει ένα ζοφερό κομμάτι του παρελθόντος του Μεξικού που πρέπει να μελετηθεί μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. 

Οι αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν το «La Unión» από τους λέβητες του, οι οποίοι εξερράγησαν και προκάλεσαν φωτιά στο σκάφος, καθώς και τον ξύλινο πλευρικό τροχό που είχε διατηρηθεί. Βρήκαν επίσης αντικείμενα, όπως γυαλί από μπουκάλια, κεραμικά και οκτώ μαχαιροπήρουνα από ορείχαλκο που χρησιμοποιούνται από επιβάτες της πρώτης θέσης.

Κατά το δυστύχημα σκοτώθηκαν τα μισά από τα 80 μέλη του πληρώματος και 60 επιβάτες. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν Μάγια, καθώς καταχωρούνταν ως φορτίο ή εμπορεύματα, και όχι ως επιβάτες. 

Πηγή: cnn/lifo.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X