Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη – Αλλά όχι σε αυτή τη χώρα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων με την Αρκτική να βιώνει την πιο δραματική άνοδο της θερμοκρασίας στον κόσμο και ως αποτέλεσμα, η Ισλανδία να χάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως αν η υπερθέρμανση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, τότε η Ισλανδία θα μπορούσε να είναι χωρίς πάγο μέχρι το 2200.

Καθώς λοιπόν ο κόσμος βιώνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα νερά στην Ισλανδία πέφτουν και για αυτό, όπως εξηγεί άρθρο του CNN, ευθύνεται η βαρύτητα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, όταν οι παγετώνες λιώνουν, το νερό που κάποτε τους σχημάτιζε τρέχει στον ωκεανό. Αυτό όμως έχει δύο μεγάλες επιπτώσεις. Για αιώνες, οι παγετώνες σπρώχνουν το έδαφος από κάτω τους. Μόλις οι παγετώνες αρχίσουν να λιώνουν, γίνονται ελαφρύτεροι και “ανακουφίζουν” λίγη από την πίεση που προκαλούν, η οποία αναγκάζει το έδαφος να αναπηδήσει.

Οι μεγάλοι παγετώνες έχουν επίσης βαρυτική επίδραση στον ωκεανό, τραβώντας το νερό προς το μέρος τους. Όταν λιώνουν και χάνουν μάζα, αυτή η έλξη γίνεται πιο αδύναμη και το νερό ρέει μακριά τελικά στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Οι μετρήσεις GPS δείχνουν ότι το έδαφος στην πόλη Höfn της Ισλανδίας για παράδειγμα ανεβαίνει έως και 1,7 εκατοστά ετησίως. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η γη στον παγετώνα που λιώνει, τόσο πιο γρήγορη είναι η άνοδος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως 20 λεπτά περίπου με το αυτοκίνητο προς τα βόρεια, το έδαφος ανεβαίνει έως και 3,8 εκατοστά κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες της NASA, σύμφωνα με το άρθρο, εκτιμούν ότι εάν η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο – που θα οφείλεται εν μέρει στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία – θα έπεφτε στην πραγματικότητα κατά 20 εκατοστά γύρω από την Ισλανδία. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στη Γροιλανδία, όπου λαμβάνει χώρα αυτή η βαρυτική αλλαγή.

Λιώσιμο των πάγων
Λιώσιμο των πάγων  AP

Και ενώ το λιώσιμο στην ίδια την Ισλανδία θα παίξει ρόλο στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συγκρατείται μια μικροσκοπική ποσότητα νερού σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα στρώματα πάγου στον κόσμο.

Εάν έλιωναν όλοι οι παγετώνες στην Ισλανδία, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 1 εκατοστό. Από την άλλη πλευρά, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχουν αρκετό πάγο για να οδηγήσουν σε καταστροφικές επιπτώσεις.

Αν για παράδειγμα έλιωνε όλη η Γροιλανδία, θα πρόσθετε 7,5 μέτρα στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας. Η Ανταρκτική έχει αρκετό πάγο στην ήπειρο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν 60 μέτρα, αν έλιωναν όλα.

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα κι αν ο κόσμος σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα σήμερα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας παραμένει “κλειδωμένη” μέχρι το 2050, με τις μελλοντικές εκπομπές να έχουν τεράστιες συνέπτειες και μετά το 2050.

Εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από την εκβιομηχάνιση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να φτάσει τα 70 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης ζωής σε ορισμένα μέρη. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ήδη στους 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X