Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές – Μετά από ναυτικό ατύχημα

Εκατοντάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν στην ακτή της Σρι Λάνκα μετά το ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε στα ανοιχτά της χώρας τον Ιούνιο. 

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Μαΐου φωτιά ξέσπασε στο MV X-Press Pearl που μετέφερε 1.486 κοντέινερ και 25 τόνους νιτρικού οξέος μαζί με άλλα τοξικά υλικά και χημικά. Το πλοίο βυθίστηκε στις 2 Ιουνίου, στο χειρότερο ναυτικό ατύχημα που έχει βιώσει η χώρα ποτέ. 

Τα τοξικά που διέρρευσαν στη θάλασσα ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 176 χελώνων, 20 δελφινιών και τεσσάρων φαλαινών, όπως έγινε γνωστό κατά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο, την Τετάρτη. 

Ο Ρώσος καπετάνιος του πλοίου με σημαία Σιγκαπούρης εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου, ωστόσο δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση. 

Το MV X-Press Pearl είχε αγκυροβολήσει περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κολόμπο, περιμένοντας να ελλιμενιστεί, όταν ξέσπασε η φωτιά. 

Από τη φωτιά και μια έκρηξη που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, κοντέινερ, καύσιμα και χημικά κατέληξαν σε θάλασσα και ακτές, πυκνός μαύρος καπνός ήταν ορατός από χιλιόμετρα πάνω από το πλοίο ενώ τόνοι πλαστικών σφαιριδίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών τσαντών ξεβράστηκαν σε μήκος χιλιομέτρων στις παραλίες. 

Η Υπηρεσία Θαλάσσιας Προστασίας της χώρας χαρακτήρισε τη μόλυνση ως «πιθανότατα τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία μας». 

Πηγή: Guardian

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X