Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα σε ποιότητα και φέτος στην Ευρώπη τα νερά κολύμβησης της Κύπρου

H Κύπρος συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά με 100% συμμόρφωση για την κολυμβητική περίοδο του 2020 με τις πρόνοιες της Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης. Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης έγινε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, για την κολυμβητική περίοδο 2020, τα νερά κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας με ποσοστό συμμόρφωσης 100%, τοποθετώντας την Κύπρο στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 97,7%, η Ελλάδα με 97,1% και ακολουθεί η Μάλτα με ποσοστό 96,6 %.

H Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, συνεχίζει και φέτος να κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης και να συμμορφώνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης, εκπληρώνοντας στο έπακρο τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

Σημειώνει ότι για την κολυμβητική περίοδο του 2020, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Η ετήσια αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών, συνεχίζει, είναι πολύ σημαντική καθώς δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε για να απολαύσουν τις περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

«Η άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως τα άριστα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτή η συνεχιζόμενη επιτυχία και πρωτιά που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους ενεργούς πολίτες».

Τα κριτήρια και… 83% των ευρωπαϊκών περιοχών  πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα

Σχεδόν το 83% των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης το 2020, πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης θα παρουσιαστούν στις 2 Ιουνίου σε συνεδρία της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, με κεντρικό θέμα φέτος τη μηδενική ρύπανση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παράκτιων περιοχών και περιοχών εσωτερικών υδάτων με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 85%, ενώ το 2020 ήταν 82,8% πανευρωπαϊκά. Τα ελάχιστα πρότυπα για τα ύδατα «επαρκούς ποιότητας» πληρούνταν από το 93% των περιοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης το 2020, ενώ σε πέντε χώρες, στην Κύπρο, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κροατία, το 95% και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Τα ύδατα κολύμβησης ταξινομούνται σε ποιότητα σύμφωνα με τις δύο μικροβιολογικές παραμέτρους (Escherichia coli και Εντερικοί κόκκοι) που ορίζονται στην οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αναφερόμενα νερά κολύμβησης (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε ποιότητα), το 100% των αναφερθέντων υδάτων κολύμβησης είναι σύμφωνο με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας της οδηγίας.

Στην Ελλάδα καταγράφονται 1634 παραλίες, με 9887 δείγματα, εκ των οποίων 1586 (97,1%) είναι “εξαιρετικές” και 34 (2,1%) απλώς “καλές”. 14 παραλίες δεν μπόρεσαν να ταξινομηθούν (0,9%).

Η τελευταία αξιολόγηση που εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), σε συνεργασία με την Κομισιόν βασίζεται στην παρακολούθηση 22.276 περιοχών από όλη την Ευρώπη το 2020. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ` όλη τη διάρκεια του 2020.

Ο Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε σχετικά ότι “η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή κι αυτό είναι ευχάριστη είδηση για τους Ευρωπαίους, που θα κατευθυνθούν στις παραλίες και στις όχθες κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι. Η ποιότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς επίσης και της σκληρής δουλειάς αφοσιωμένων επαγγελματιών και της συνεργασίας. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας”.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X