Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας – “Royal Caribbean International”, δημιουργεί νέους ορίζοντες

Ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία χαρακτήρισε την στήριξη και παρουσία της Royal Caribbean International ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την τέλεση εγκαινίων του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας – “Royal Caribbean International”, του Δήμου Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εστιάζει στη γαλάζια οικονομία και επιδιώκει την επίλυση των προκλήσεων μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην παρουσία και του Πρέσβη του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πρωτοπόρο το Ισραήλ στην καινοτομία, προσπαθούμε είπε να ακολουθήσουμε, προσβλέποντας σε συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.

“Αποτελεί κοινή παραδοχή πως στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης και τεχνολογικά αναπτυγμένης εποχής που ζούμε σήμερα, η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μια πετυχημένη και ανθεκτική οικονομία. Ειδικότερα για μικρές χώρες, όπως η Κύπρος που δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία, είναι περιορισμένοι οι τομείς της οικονομίας, όπου μπορούμε να επενδύσουμε, η καινοτομία είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα” ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσε, η πρωτοβουλία αυτή συνάδει και συνεισφέρει στους στόχους του “Ορίζοντα Ευρώπη”: “Restore our Ocean and Waters”. Η Αποστολή του Κέντρου στοχεύει στην προστασία και αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των υδάτων μας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, και συνεπώς το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει απόλυτη συνάφεια με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την επίτευξη των στόχων της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.

Ευχαριστίες στο Βασίλη Δημητριάδη

Στο χαιρετισμό του ο ΠτΔ εξήρε τη σημαντική δουλειά και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης. Σε εθνικό επίπεδο, στον τομέα της ναυτιλιακής έρευνας που όλες οι Κυβερνήσεις στηρίζουν έμπρακτα, χρηματοδοτούμε το κέντρο αριστείας CMMI, Cyprus Marine and Maritime Institute, το οποίο εδρεύει σε μια άλλη επαρχία και εξειδικεύεται στη Θαλάσσια και Ναυτιλιακή Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το CMMI και το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας, αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και εμπίπτουν στους τομείς προτεραιότητας της “Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης”, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυξημένες προοπτικές στη Γαλάζια Οικονομία

Η χώρα μας διαθέτει αυξημένες προοπτικές στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας – ήταν κάτι που βάλαμε στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών και με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα – αν λάβει κάποιος υπόψη τη γεωγραφική της θέση και τον πλούτο των θαλάσσιων πόρων της. Για την ενίσχυση αυτού του τομέα, είναι απαραίτητη η δημιουργία και στήριξη κέντρων, όπως το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας – Royal Caribbean International.

Στη Λεμεσό ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπάρχουν πάνω από 200 εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας, ένα πολυδιάστατο λιμάνι, και  μεγάλη τουριστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, συνεπώς, αυτός ο τομέας, μέσω της πόλης της Λεμεσού, μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και είναι για αυτό τον λόγο που το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη αυτών των στόχων.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσω της στήριξης δράσεων/έργων στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, της καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας, δημόσιων και ακαδημαϊκών φορέων, μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X