Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντική καταστροφή στα προστατευόμενα νησιά Γκαλαπάγκος

Πάνω από 47 βαρέλια ντίζελ βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών των Νησιών Γκαλαπάγκος του Ισημερινού όταν ανατράπηκε το ιδιωτικό καταδυτικό πλοίο Albatroz. Οι τέσσερις επιβαίνοντας διασώθηκαν, ωστόσο η βύθιση του πλοίου σήμανε οικολογικό συναγερμό.

Η επιφανειακή κηλίδα από τη διαρροή καυσίμου, ήδη επεκτείνεται στα ανοικτά του νησιού Σαντα Κρουζ του Ειρηνικού, που απέχει 600 μίλια από τον Ισημερινό. Πλωτά φράγματα απλώθηκαν για να συγκρατήσουν τη ρύπανση ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα περιοριστεί η διαρροή από το βυθισμένο πλοίο.

Η βύθιση του πλοίου έρχεται μόλις μήνες αφότου ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο αύξησε κατά σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μίλια την προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη γύρω από τα Νησιά Γκαλαπάγκος.

Το περιστατικό πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ρήξη σωλήνα μέσα στο σκάφος, σύμφωνα με τις αρχές. Υπάρχει ακόμα καύσιμο στο πλοίο και θα πρέπει να αφαιρεθεί σε μια λειτουργία διάσωσης.

Η τελευταία σημαντική πετρελαιοκηλίδα στο Galapagos ήταν το 2001, με τη γείωση του δεξαμενόπλοιου Jessica, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περίπου 150.000 γαλονιών ντίζελ, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο παράκτιο περιβάλλον σε διάφορα νησιά του αρχιπελάγους.

Τα Νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν καταφύγιο για μοναδικά είδη στον πλανήτη και από το 1978 είναι προστατευόμενη Φυσική Κληρονομιά από την UNESCO.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X