Ένα περίεργο πλάσμα που μοιάζει με μάτι ξεβράζεται με μεγάλη συχνότητα το τελευταίο διάστημα στις ακτές του Τέξας. Ονομάζεται Rhizophysa – και στην πραγματικότητα δεν είναι ένα μόνο ζώο, αλλά μια αποικία ζωντανών οργανισμών που ζουν μαζί ως ένα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να κρατάνε απόσταση από τα περίεργα πλάσματα, λόγω μιας θανάσιμης λεπτομέρειας στη βιολογία τους.
Τα λεγόμενα «τέρατα μακαρονιών» έχουν επώδυνη «γητία» όπως οι ξαδέρφες τους, οι Portuguese man o’ war, δήλωσε το Τμήμα Πάρκων και Άγριας Ζωής του Τέξας μετά από μια παρατήρηση το 2021.
«Αν τα δείτε να επιπλέουν στην παραλία, απλά θαυμάστε την ανατριχιαστική ομορφιά τους,» είπε το ινστιτούτο. «Αλλά μην τα αγγίζετε, εκτός αν θέλετε να νιώσετε τον πόνο του θαλάσσιου ματιού.»
Ο Τζέης Τάνελ του Harte Research Institute στο Texas A&M University βρήκε δεκάδες Rhizophysa ξεβρασμένα στην παραλία.
Το έκπτωτο αέριο στην κορυφή του οργανισμού έχει μια μαύρη κουκίδα που πραγματικά μοιάζει με την κόρη ενός ματιού.
«Σε μερικά από αυτά που έχουμε βρει, έχουν παχιά πλοκάμια που κρέμονται και μοιάζουν με μακαρόνια – γι’ αυτό έχουν το παρατσούκλι του τέρατος μακαρονιών», δήλωσε ο Τάνελ.
Επειδή έχει βιώσει το τσίμπημα τους προσωπικά, προειδοποίησε ότι, παρόλο που δεν είναι τόσο βίαιο όσο η επίθεση του Portuguese man o’ war, πονάει για περίπου μία ώρα.
«Τα τέρατα μακαρονιών ζουν στον ανοιχτό ωκεανό, οπότε δεν είναι συχνό να τα βλέπουμε να ξεβράζονται εδώ,» συνέχισε.
Οι σιφωνόφοιροι είναι μια τάξη θαλάσσιων πλασμάτων που συγκεντρώνονται ως αποικιακός οργανισμός, εκπέμποντας φως για να προσελκύσουν θηράματα πριν επιτεθούν με τα πλοκάμια τους.
Παρά την σχετικά αθώα εμφάνισή τους, είναι θηρευτικά σαρκοφάγα και ζουν με καρκινοειδή και μικρά ψάρια.
Τα πλοκάμια τους χρησιμοποιούν ισχυρές νευροτοξίνες για να πιάσουν θηράματα, περιβάλλοντας τα στην αποικία τους, υπεύθυνη για τη σίτιση, την πέψη και τη διάσπαση γύρω από την αποικία.
Ενώ αυτά που εντοπίστηκαν κοντά στο Τέξας είναι αρκετά μικρά, ορισμένα πολύ πιο βαθιά στον ωκεανό μπορούν να φτάσουν το μήκος των 30 μέτρων.