Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Επεκτάθηκε η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια

Παράταση δύο επιπλέων μηνών έλαβε η συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για την οποία μεσολάβησαν αρχικά Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη, θα επεκταθεί για δύο μήνες.

Η συμφωνία ήταν προγραμματισμένη να λήξει στις 18 Μαίου 2023.

Ο Ουκρανός υπουργός Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είχε παραταθεί έως τις 18 Ιουλίου σε μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία εξήρε τις προσπάθειες των Η.Ε και της Τουρκίας.

«Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας για την αταλάντευτη και εστιασμένη θέση τους ότι η συμφωνία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και με τους όρους που έχουν υπογραφεί από όλα τα μέρη», πρόσθεσε.

Ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τις αποστολές σιτηρών.

«Σχεδόν 70 πλοία περιμένουν αυτή τη στιγμή στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το 90% από αυτά είναι έτοιμα να παραδώσουν τα προϊόντα των αγροτών μας στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε επίσης την παράταση, αν και πρόσθεσε ότι «οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, θα πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό».

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία απέκλεισε τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών από βασικά ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού, του Chornomorsk και του Pivdennyi, πράγμα που σήμαινε ότι εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών δεν εξάγονταν στις πολλές χώρες που βασίζονται σε αυτήν.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων ήταν άμεσος και εξαιρετικά οδυνηρός, καθώς η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας αγοράς σιταριού, το 15% της αγοράς καλαμποκιού και το 13% της αγοράς κριθαριού.

Εκείνη την εποχή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έως και 47 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» λόγω του πολέμου και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 δημιούργησε διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφαλούς εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας και επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X