Μετά από περίπου 15 χρόνια καταδύσεων στον Βιολογικό Σταθμό της Λευκής Θάλασσας στη Ρωσία, ο θαλάσσιος βιολόγος Αλεξάντερ Σεμενόφ Alexander έχει μάθει περισσότερα από πολλούς για το ποια τσιμπήματα μέδουσας είναι τα χειρότερα.
Για παράδειγμα, λέει, αν αγγίξετε κατά λάθος τη μέδουσα με κρόκο αυγού, δεν είναι πολύ άσχημο. Και παρόλο που πρέπει να προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από μια μέδουσα χαίτης λιονταριού, αν δείτε μια λάμψη ήλιου να φωτίζει ακόμη και ένα από τα 150 πλοκάμια της «χαίτης» της μέδουσας μπροστά σας, είναι πολύ αργά, αφού ακόμη και ένα να σε αγγίξει το τσίμπημα είναι οδυνηρό.
Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την τεκμηρίωση των πιο παράξενων μορφών ζωής που επιπλέουν στους ωκεανούς μας.
Στη Μεσόγειο συναντάμε κυρίως 4 είδη μεδουσών, ενώ ειδικά στην Κύπρο οι πιο σύνηθεις εμφανίσεις είναι του είδους Pelagia noctiluca, γνωστή και ως “μωβ μέδουσα”, με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά και μακριά, διαφανή πλοκάμια. Το τσίμπημά της προκαλεί πόνο, ερεθισμό και κοκκινίλα.
Το επόμενο είδος που συναντάμε στη μεσογειακή θάλασσα ονομάζεται Rhopilema nomadica, (νομαδική μέδουσα), με σφαιρικό σώμα και διάμετρο έως 60 εκατοστά και 8 χοντρά πλοκάμια. Το τσίμπημα του συγκεκριμένου είδους είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, με συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες.
Η μέδουσα του είδους Rhizostoma pulmo, έχει σώμα σε σχήμα μανιταριού, με διάμετρο έως 50 εκατοστά, τα πλοκάμια της είναι κοντά και διαφανή, ενώ το τσίμπημά της προκαλεί ήπιο ερεθισμό.
Τέλος το είδος Aurelia aurita, αναγνωρίζεται από το διάφανο σώμα της σε σχήμα δίσκου, με διάμετρο έως 40 εκατοστά, λεπτά και μακριά πλοκάμια. Το τσίμπημά της προκαλεί ήπιο έως μέτριο πόνο.
Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα μέδουσας
Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεται είναι να βγείτε αμέσως από το νερό, να ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό για 30 δευτερόλεπτα και να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με μια πλαστική κάρτα. Στην πληγή ιδανικό θα ήταν να εφαρμόστε μία κρύα κομπρέσα για 10-15 λεπτά. Σε περίπτωση έντονου πόνου ή αλλεργικής αντίδρασης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.