Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γνωρίστε το σκουλήκι σπαγγέτι και το ρόλο του

To γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο 

πλάσμα στον πυθμένα της θάλασσας, καλυμμένο με φωτεινά πορτοκαλί πλοκάμια που μοιάζουν με σπαγγέτι. Ο παράξενος κάτοικος του αλμυρού νερού που έχει σχήμα που παραπέμπει σε πομ-πον είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος θαλάσσιου σκουληκιού, γνωστό και ως ο πολυχαίτης και ανήκει στην κατηγορία των σκουληκιών “σπαγγέτι”.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ενυδρείων Monterey Bay (MBARI) κατέγραψαν πλάνα του σκουληκιού που μοιάζει για πρώτη φορά το 2012 χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV), ενώ εξερευνούσαν τον Κόλπο της Καλιφόρνια στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού. 

Δημοσίευσαν το βίντεο την 1η Ιουλίου στο κανάλι του MBARI στο YouTube για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Πολυχαιτών.

Το συγκεκριμένο είδος σκουληκιών σπαγγέτι δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα, αλλά ανήκει στο γένος Biremis. Δεν έχει μάτια ή βράγχια και χρησιμοποιεί τα πολύχρωμα πλοκάμια του για να πιάσει τα μικροσκοπικά κομμάτια οργανικών υπολειμμάτων, γνωστά και ως θαλάσσιο χιόνι, από τα οποία τρέφεται.

Τα περισσότερα σκουλήκια σπαγγέτι ζουν σε λαγούμια ή σήραγγες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό το συγκεκριμένο σκουλήκι Biremis περνά τη ζωή του πάνω από το έδαφος και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν να κολυμπάει μέσα στο νερό ή να σέρνεται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας για να βρει τοποθεσίες όπου η τροφή είναι άφθονη, σύμφωνα με το MBARI.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών MBARI ανακάλυψε για πρώτη φορά το ανώνυμο είδος σκουληκιού σπαγγέτι το 2003, αφού το εντόπισε στον Κόλπο της Καλιφόρνια χρησιμοποιώντας διαφορετικό ROV. 

Αυτό το σκουλήκι των σπαγγέτι υπογραμμίζει πόσο λίγα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα είδη βαθέων υδάτων και τους ρόλους που παίζουν αυτά τα ζώα στα οικοσυστήματα τους. Η συνεχής εξερεύνηση των βαθέων ωκεανών και των πλασμάτων που ζουν εκεί είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά καθώς πολλά οικοσυστήματα βαθέων υδάτων υποβαθμίζονται από καταστροφικές πρακτικές όπως η εξόρυξη βαθέων υδάτων ή η τράτα, σύμφωνα με το MBARI.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X