Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To πρώτο στο είδος του – Το πολύχρωμο ιστιοπλοϊκό είναι από ανακυκλώσιμο υλικό

Είναι το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμο πλαστικό και πρώτος στόχος του επονομαζόμενου ως  Flipflopi, είναι η χαρτογράφηση των επιπτώσεων των θαλάσσιων απορριμμάτων στο αρχιπέλαγος Λαμού του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Οι δημιουργοί του Flipflopi,  συνεργάζονται με μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την διεκπεραίωση  της αποστολής.

Αξιολογώντας την πλήρη έκταση των θαλάσσιων πλαστικών σε αυτό το περιβάλλον, ελπίζουν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινότητες να βρουν λύσεις για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων μέσω της δημιουργίας συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων κλειστού βρόχου, όπου τα αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση και αργότερα να γίνουν νέα προϊόντα.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας κατασκευής πλαστικών σκαφών.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα (UNEP) του 2021, «Από τη Ρύπανση στη Λύση», από τους 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παράγονται ετησίως, περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι ρέουν στα υδάτινα οικοσυστήματα κάθε χρόνο.

Χωρίς δράση, αυτό προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2040, που ισοδυναμεί με περίπου 50 κιλά πλαστικού ανά μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως. Μόνο το 2018, οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στον τουρισμό, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια με άλλες δαπάνες, όπως αυτές των καθαρισμών, εκτιμήθηκαν σε τουλάχιστον 6-19 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τη συσσώρευση πλαστικών. Ο Δυτικός Ινδικός Ωκεανός είναι μια τέτοια περιοχή, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί μερικές από τις χώρες με τις χαμηλότερες εκπομπές πλαστικών στον κόσμο, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών να υπολογίζεται σε μόλις 16 κιλά ετησίως στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής δύο εβδομάδων, η ομάδα και οι συνεργάτες του Flipflopi θα πραγματοποιήσουν επιστημονική έρευνα για να χαρτογραφήσουν την έκταση των μακροπλαστικών και μικροϊνών στον ωκεανό και στις ακτές, περίπου 300 χιλιομέτρων της ακτογραμμής της Κένυας. Θα διοργανώσουν επίσης μια σειρά από εκδηλώσεις για να βελτιώσουν την κατανόηση των τοπικών κοινοτήτων για τον αντίκτυπο της πλαστικής ρύπανσης και να παρουσιάσουν λύσεις.

Η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των κοινών τύπων πλαστικών απορριμμάτων που συσσωρεύονται στην ακτογραμμή και για τη χαρτογράφηση των περιοχών συσσώρευσης πλαστικών.

Η βασική μελέτη θα χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση πιθανών παρεμβάσεων και καινοτόμων λύσεων για την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα καθαρίσει το περιβάλλον, μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Μεταποίησης και Περιβαλλοντικής Ρύπανσης (SMEP). Σε συνεργασία με την UK Aid, η Flipflopi θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δημιουργία μιας πρώτης στο είδος της εγκατάστασης ανάκτησης απορριμμάτων στο αρχιπέλαγος Λαμού, μαζί με ένα πρόγραμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας.

. .

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X