Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Sparky – το πρώτο ηλεκτρικό ρυμουλκό στον κόσμο

Μια νέα προσθήκη στον στόλο του ανακοίνωσε το λιμάνι του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, καλωσορίζοντας το Sparky (σπίθας), το πρώτο μεγάλο ηλεκτρικό ρυμουλκό στον κόσμο.

Το νέο e-ρυμουλκό θα εξοικονομεί περίπου 465 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στα σχέδια του λιμανιού να απαλλαγεί πλήρως από τις εκπομπές ρύπων έως 2040.

Το αναμενόμενο κόστος λειτουργίας του Sparky είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους λειτουργίας ενός ρυμουλκού με πετρελαιοκινητήρα. Όπως τονίζεται, το σκάφος μπορεί να επαναφορτίσει σε περίπου δύο ώρες και θα μπορεί να εκτελέσει έως και τέσσερις αποστελές με μία φόρτιση.

«Θα μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα το Sparky στο νερό καθώς η υπερκατασκευή του είναι βαμμένη με λαμπερό πράσινο, σε αντίθεση με τα ντίζελ ρυμουλκά μας», είπε ο Allan D’Souza, γενικός διευθυντής του λιμανιού. «Αυτό που δεν θα παρατηρήσετε είναι ο θόρυβος ή ο καπνός. Όντας με ηλεκτρική πρόωση είναι πολύ πιο αθόρυβο και πιο καθαρό από τα συμβατικά ρυμουλκά».

Το Sparky είναι το πρώτο ρυμουλκό κλάσης Damen RSD-E Tug 2513. Έχει μήκος 24,73 μέτρα, βύθισμα 6 μέτρα και διαθέτει δύο προωθητές αζιμουθίου με έλικες διαμέτρου 3 μέτρων. Το Sparky έχει δυνατότητα έλξης (bollard pull) 70 τόνους και μπαταρίες συνολικής ισχύος 2.784 kWh. Τέλος, διαθέτει δύο εφεδρικές γεννήτριες 1000 kW που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X