Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις λεπτομέρειες ενός πενταετούς σχεδίου 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την απομάκρυνση από την εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια. Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε REPowerEU, φιλοδοξεί στο να αντιμετωπίσει την εξάρτηση της ΕΕ από την ρωσική ενέργεια, αλλά και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Ευρώπη ξοδεύει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Η εισβολή της Μόσχας, η οποία υπολογίζεται ότι χρηματοδοτείται άμεσα με 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Για όσο διάστημα υποστηρίζει την άμυνα της Ουκρανίας και ταυτόχρονα στέλνει πληρωμές καυσίμων στη Ρωσία, η Ευρώπη θα αγοράζει όπλα και για τις δύο πλευρές του πολέμου.
Για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά καύσιμα, η κομισιόν ενθαρρύνει επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της αποθήκευσης υδρογόνου ή άνθρακα. Αυτό απαιτεί αύξηση του μεριδίου της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά πέντε επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, αυξάνοντας τον στόχο στο 45 τοις εκατό από το 40 τοις εκατό. Για να φτάσει εκεί, η Κομισιόν θέλει να επιταχύνει την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ζητά να «επιταχυνθούν δραστικά» οι διαδικασίες αδειοδότησης εργοταξίων.
Μέρος αυτής της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα διατεθεί για την τροφοδοσία 10 εκατομμυρίων τόνων εγχώριας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Αυτή η πράσινη πηγή καυσίμου θα συμπληρωθεί με άλλους 10 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών υδρογόνου. Για να επιταχύνει τη διαδικασία, η Κομισιόν θέλει να διαθέσει 200 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη υδρογόνου.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης την ενίσχυση των στόχων ενεργειακής απόδοσης στην υφιστάμενη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ “Fit for 55” και να ξεκινήσει τώρα με μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Μέχρι τώρα, η ιδέα της επιδίωξης μείωσης της ζήτησης ενέργειας θεωρείτο ευρέως ως πολιτικά ανεπιθύμητη, καθώς απαιτεί να ζητείται από τους ψηφοφόρους να αλλάξουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα.
Η πρόταση ζητά επίσης τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της εγχώριας κατασκευής ηλιακών κυψελών και τη διαφοροποίηση των πηγών πρώτων υλών για εξοπλισμό πράσινης ενέργειας, τομείς στους οποίους έχει μέχρι στιγμής την πρωτοκαθεδρία η Κίνα.