Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

One Ocean: 4 δις για την καταπολέμηση της απόρριψης πλαστικού στους ωκεανούς

Για τρεις ημέρες, από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου στην πόλη της Βρέστης, ειδικοί, ακτιβιστές και πολιτικοί από 42 χώρες – συμπεριλαμβανομένων 20 αρχηγών κρατών, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχαν σε φόρουμ και εργαστήρια στα πλαίσια της πρώτης Συνόδου για την υγεία των ωκεανών «One Ocean».

 Η καταπολέμηση πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα έλαβε τη σημαντικότερη οικονομική δέσμευση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025 από τις εθνικές τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ανάπτυξη της «Πρωτοβουλίας Καθαροί Ωκεανοί».

Η διατήρηση της ανοιχτής θάλασσας, πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις εθνικές ακτές δεν υπόκειται σε καμία κρατική δικαιοδοσία, είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του σήμερα που αναγνώρισαν οι συμμετέχοντες.

Από την άποψη αυτή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την έναρξη ενός «παγκόσμιου συνασπισμού» – που περιλαμβάνει 27 χώρες της ΕΕ και 16 χώρες εκτός ΕΕ – για τη σύναψη της συνθήκης για τη βιώσιμη χρήση της ανοιχτής θάλασσας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Δεκατέσσερις χώρες ανακοίνωσαν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης αλιείας, όπως η βελτίωση των ελέγχων στα λιμάνια εκφόρτωσης και η κινητοποίηση των εθνικών ναυτικών, για την παρακολούθηση της παράνομης αλιείας.

H Σύνοδος Κορυφής  «One Ocean»,  ήταν μια ευκαιρία να ληφθούν δεσμεύσεις από διάφορους οικονομικούς παράγοντες.

Ανάμεσα σε άλλα, 22 ευρωπαίοι πλοιοκτήτες συμφώνησαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα σε διάφορους τομείς που επηρεάζουν το υποβρύχιο οικοσύστημα, που περιέχεται στην ετικέτα «Green Marine Europe», τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τον υποβρύχιο θόρυβο και τις απορρίψεις στη θάλασσα.

Άλλοι 35 μεγάλοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων 18 ευρωπαϊκών λιμένων, έχουν επίσης δεσμευτεί να επιταχύνουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία και στα λιμάνια, για να μειώσουν τη ρύπανση στις πόλεις-λιμάνια.

Περισσότερες χώρες εντάχθηκαν επίσης στον συνασπισμό που στοχεύει να προστατεύσει το 30% της γης και της θάλασσας στον κόσμο έως το 2030, ο οποίος δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής One Planet τον Ιανουάριο του 2021.

Με τη διεύρυνση συμμετοχής, 84 κράτη έχουν αναλάβει πλέον δέσμευση για τον ίδιο σκοπό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν στη Βρέστη την ημέρα λήξης της εκδήλωσης, ανακοίνωσε ότι το εθνικό φυσικό καταφύγιο των γαλλικών νότιων και ανταρκτικών εδαφών (TAAF) θα επεκταθεί στα αρχιπελάγη Crozet και Kerguelen και στα νησιά Saint-Paul και Άμστερνταμ, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτή η περιοχή θα γίνει έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο.

Οι διαπραγματεύσεις  για μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη, που στοχεύει στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, θα διεξαχθούν στο Ναϊρόμπι στα τέλη Φεβρουαρίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X