Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kύπρος, Ελλάδα και Βρετανία θα πνιγούν στη θάλασσα;

Παγκόσμια η ευπάθεια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, χειρότερα από ότι ήταν στο παρελθόν κατανοητό, καταγράφει ο οργανισμός ClimateCentral.

Έρευνα του οργανισμού, αποτυπώνει σε χάρτη τις περιοχές που θα καλυφθούν από νερό τα επόμενα 20 – 80 χρόνια. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, κομμάτια του Λίβερπουλ και του Λονδίνου αναμένεται να εξαφανιστούν. Στην Κύπρο το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου αλλά και το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου μεγάλο μέρος του αναμένεται να καλυφθεί από νερό.

Η έρευνα της ClimateCentral δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είναι και η Ελλάδα, μεγάλο τμήμα της οποίας προβλέπεται να βουλιάξει.Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να βουλιάξει, όπως και ολόκληρη σχεδόν η περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στο χάρτη τοποθετούνται και τμήματα του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, της Άρτας και της Καλαμάτας,να βουλιάζουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Αλλού, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πολύ χειρότερα, όπως, για παράδειγμα, στο Βιετνάμ, το οποίο αναμένεται να χαθεί εντελώς από τον χάρτη και μάλιστα νωρίτερα, μέχρι το 2050!

Δεν είναι αργά να αποφύγουμε το καταθλιπτικό σενάριο

Ο Δρ ScottKulp, ανώτερος επιστήμονας στο ClimateCentral και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, πάντως, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Η μελέτη διαπίστωσε, δε, ότι, μέσα σε τρεις δεκαετίες, οι χρόνιες πλημμύρες θα μπορούσαν να επηρεάσουν περιοχές όπου ζουν συνολικά 300 εκατομμύρια άνθρωποι! Τα παράκτια της Ασίας διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και μέχρι τα τέλη του αιώνα, οι περιοχές που φιλοξενούν 200 εκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν να βρεθούν μόνιμα κάτω από την παλίρροια…

Η μελέτη καταλήγει στη διαπίστωση αλλά και σύσταση ότι: «Οι μεγάλες και άμεσες περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θα μείωνε τον κίνδυνο που θέτει η αύξηση των θαλασσών αυτού του αιώνα. Τέτοιες περικοπές θα μειώσουν τον συνολικό αριθμό ατόμων που απειλούνται από ετήσιες πλημμύρες και μόνιμες πλημμύρες στα τέλη του αιώνα, κατά 20 εκατομμύρια, σε σχέση με τις μέτριες περικοπές εκπομπών που έγιναν με τη συμφωνία του Παρισιού».

Υποδεικνύει δε, ότι αν οι κυβερνήσεις επιδιώξουν να περιορίσουν τις ελλοντικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες των ωκεανών, θα μπορούσαν, επίσης, να αποφύγουν νέες κατασκευές σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, ροστατεύοντας, παράλληλα, μετεγκαθιστώντας ή ακόμη και εγκαταλείποντας υπάρχουσες υποδομές και οικισμούς.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί εγγενή κίνδυνο: «Οι σημερινές κοινότητες πρέπει να κάνουν επιλογές όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για τους εαυτούς τους».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X