«Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ωκεανούς», είναι μία από τις φράσεις που ακούστηκαν πολλάκις στην Σύνοδο για τους Ωκεανούς στην Λισαβόνα. Πολιτικοί, περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές κλήθηκαν να λύσουν έναν γόρδιο δεσμό, των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στις θάλασσες.
Παρούσα και η Κύπρος διά του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, όπου παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές και οι δράσεις της Κύπρου, που συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη.
Ο κύριος Δημητριάδης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που η Κύπρος έχει αναλάβει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για να συνεισφέρουμε όπως είπε, “στην κλιματική αλλαγή με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και της πράσινης μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα. Σε συναντήσεις με ομολόγους άλλων κρατών διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και πρόθεση συνεργασίας στη διαμόρφωση της Γαλάζιας Ατζέντας σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Φόρουμ Νεολαίας : Συγνώμη στη νέα γενιά
Είναι στα χέρια των νέων να προστατεύσουν τον πλανήτη και ιδιαίτερα τους ωκεανούς». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Φόρουμ Νεολαίας και Καινοτομίας στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία. Η εμφάνιση του ηθοποιού του Game of Thrones Jason Momoa στην παραλία είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τη νεότερη γενιά σε θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ακολουθώντας απλώς τα λόγια του Πορτογάλου Προέδρου για να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της γενιάς μου στη γενιά σας για την κατάσταση των ωκεανών, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή».
«Η παγκόσμια υπερθέρμανση ανεβάζει την θερμοκρασία των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ και πιο συχνές καταιγίδες. Η στάθμη διαρκώς ανεβαίνει. Τα έθνη που διαβιούν σε χαμηλού υψόμετρου νησιά κινδυνεύουν από πλημμύρες, το ίδιο και πολλές παράκτιες πόλεις», επεσήμανε ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Τα ανοικτά μέτωπα για τους ωκεανούς πολλά: υπερκεμετάλλευση, μόλυνση κι απαιτούν λύσεις κατεπείγουσες. Η παρουσία μικροπλαστικών προκαλούν ένα εκατομμύριο θανάτους πτηνών και 100.000 θηλαστικών σε ετήσια βάση. Αναμένεται αυτοί οι θλιβεροί αριθμοί να τριπλασιαστούν έως το 20260.
Enalios Media