Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Aυτό το θαλάσσιο πλάσμα αντιστρέφει με εκπληκτικό τρόπο τη διαδικασία γήρανσης

Μια μικροσκοπική ποικιλία μεδουσών που είναι γνωστή ως Turritopsis doohmii, ή πιο κοινά, η αθάνατη μέδουσα, βρήκε έναν τρόπο να εξαπατήσει τον θάνατο αντιστρέφοντας πραγματικά τη διαδικασία γήρανσής της, σύμφωνα με το National Geographic.

Εάν η μέδουσα τραυματιστεί ή αρρωστήσει, επιστρέφει στο στάδιο των πολυπόδων της σε μια περίοδο τριών ημερών, μετατρέποντας τα κύτταρά της σε μια νεότερη κατάσταση που τελικά θα μεγαλώσει ξανά στην ενηλικίωση.

Ο κυτταρικός μηχανισμός πίσω από αυτή την εκπληκτική  διαδικασία, γνωστή ως διαδιαφοροποίηση – παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και  τις πιθανές εφαρμογές του στην ιατρική.

Υποβάλλοντας σε διαδιαφοροποίηση, ένα ενήλικο κύτταρο, αυτό που είναι εξειδικευμένο για έναν συγκεκριμένο ιστό, μπορεί να γίνει ένας εντελώς διαφορετικός τύπος εξειδικευμένου κυττάρου. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακύκλωσης κυττάρων και ένας σημαντικός τομέας μελέτης στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί από ασθένειες.

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν επίσης ουσιαστικά γενετικά πανομοιότυπα άτομα Turritopsis dohrnii κατανεμημένα στους ωκεανούς του κόσμου, εγείροντας ένα ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με τη φύση της θνησιμότητας – εάν αντικατασταθούν όλα τα κύτταρα ενός οργανισμού, εξακολουθεί να είναι το ίδιο άτομο; Τα γονίδια είναι φυσικά τα ίδια — και στη βιολογία, αυτό μπορεί να είναι αρκετό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X