Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

40 χρόνια από το ναυάγιο Ζηνοβία

Είναι το γνωστό ναυάγιο στα ανοικτά της Λάρνακας, το οποίο ελκύει χιλιάδες δύτες της Κύπρου και του εξωτερικού. Συγκαταλέγεται στα δέκα πιο αξιόλογα και ενδιαφέροντα ναυάγια στον κόσμο, αποτελεί και σημαντικό καταφύγιο ψαριών και θαλάσσιας ζωής.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη μέρα που το Ζηνοβία προσήγγιζε την Κύπρο όταν παρουσίασε προβλήματα πλεύσης.

Χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί από σκάφη την Αρχής Λιμένων Κύπρου στο σημείο που βρίσκεται τώρα, προκειμένου να γίνουν προσπάθειες διάσωσης του. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, το σκάφος άρχισε να παίρνει κλίση και σε διάστημα λίγων ημερών βυθίστηκε στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Μια λιτή τελετή, για τα 40χρονα του ναυαγίου Ζηνοβία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου με τη συμμετοχή σκαφών του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, αλλά και αριθμού δυτών, που καταδύθηκαν στο σημείο βύθισης του ναυαγίου.

Η περιοχή γύρω από το ναυάγιο είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται η αλιεία, η μετακίνηση οποιουδήποτε αντικειμένου από το σκάφος, αλλά και η καταστροφή η ή αλλοίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος γύρω από αυτό.

Τα μέλη του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης τελετής σε μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου αφενός μεν να μπορέσουν περισσότεροι δύτες να συμμετάσχουν. Θα περιληφθεί δε στην ευρύτερη προσπάθεια στοχευμένης προβολής του ναυαγίου για καταδυτικό τουρισμό, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με τη συμβολή κι άλλων φορέων, όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι Δημοτικές Αρχές Λάρνακας και η Τουριστική Λάρνακας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X