Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

4 πλοία της Κύπρου στη Μ.Θάλασσα – Πολύπλοκο ζήτημα, το κλείσιμο λιμένων σε Ρωσικά πλοία

Τέσσερα πλοία υπό κυπριακή σημαία βρίσκονται ακινητοποιημένα στη Μαύρη θάλασσα, καθώς σε αυτά υπάρχουν και Ουκρανοί και Ρώσοι μέλη πληρώματος, δήλωσε o Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης. Πρόκειται είπε για δύο δεξαμενόπλοια, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου και ένα σκάφος βυθοκόρησης.

«Πλοία τα οποία παρακολουθούμε σε διαρκή βάση, διότι πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των πλοίων και πρωτίστως των πληρωμάτων. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε σε συνεχή βάση, είναι ότι προς το παρόν είναι ασφαλή» σημείωσε ο κύριος Δημητριάδης. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στη ναυτιλία λόγω κυρώσεων στη Ρωσία, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, εξήγησε ότι οι κυρώσεις είναι σε διαρκή αξιολόγηση και επικαιροποίηση.

«Αντίστοιχα κάνουμε κι εμείς ασκήσεις επί χάρτου στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις για κλείσιμο των Ευρωπαϊκών λιμένων για πλοία υπό Ρωσική σημαία ή Ρωσικής ιδιοκτησίας».

Σύνθετο το θέμα των θαλάσσιων μεταφορών

Ο κύριος Δημητριάδης υπέδειξε ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα των θαλασσίων μεταφορών, σημειώνοντας ότι, υπάρχουν πλοία υπό ρωσική σημαία που εμπορεύονται εκτός Ρωσίας και προσεγγίζουν ευρωπαϊκά λιμάνια, αλλά υπάρχουν και πλοία τρίτης σημαίας αλλά ρωσικών συμφερόντων. Θα πρέπει είπε, «να δούμε αν θα αγγίξουν οι κυρώσεις και θέματα θαλάσσιων μεταφορών και ποιο θα είναι το εύρος των κυρώσεων». De Facto, σημείωσε ο υφυπουργός, επηρεάζεται η διέλευση πλοίων, αφού υπάρχουν ήδη απαγορεύσεις στη διακίνηση θαλάσσιων εμπορευμάτων.

Οι επιπτώσεις – 25% αύξηση στα ναύλα, ποσοστά ρεκόρ

Το Ουκρανικό έρχεται να προσθέσεις στις επιπτώσεις της διεθνούς ναυτιλίας ανέφερε ο κ Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι, οι δείκτες των ναύλων στα δεξαμενόπλοια καταγράφουν ήδη αύξηση ύψους 25%, το υψηλότερο που παρατηρείται από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό σημείωσε, οφείλεται στη μεταβολή των εμπορικών ροών του πετρελαίου. «Η αναζήτηση μελλοντικών προμηθευτών που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την Ευρώπη, μοιραία θα αναζητηθούν περισσότερα πλοία για να καλύψουν τα φορτία. Η Ρωσία είναι ένα μεγάλο βενζινάδικο της Ευρώπης, προμηθεύει 40% του Φυσικού Αερίου και το 25% του πετρελαίου της Ευρώπης» ανέφερε ο κ.Δημητριάδης. Υπάρχει αναζήτηση για εναλλακτικές αγορές σημείωσε ο υφυπουργός αλλά είναι κάτι που θα έχει ψηλότερο κόστος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X