Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ποσειδώνια 2022: Μεγαλύτερη πρόκληση, η πράσινη μετάβαση

Η επιστροφή των Ποσειδονίων μετά από τέσσερα χρόνια, ήδη καταγράφει νέα ρεκόρ και σημειώνει παγκόσμια απήχηση, με τον εκθεσιακό χώρο Metropolitan στην Αθήνα, να χαρακτηρίζεται αυτές τις μέρες η Μέκκα της ναυτιλίας.

1.929 εταιρείες από 88 χώρες παρουσιάζουν προϊόντα και υπηρεσίες τους, δημιουργώντας ήδη ευκαιρίες και προκλήσεις για δημιουργία αναπτυξιακών συνεργειών για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις., με τεράστια οφέλη στον κλάδο της ναυτιλίας και στις εθνικές οικονομίες.

Η επιστροφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα και στα Ποσειδώνια», χαρακτηρίζεται ορόσημο. Την τρίτη μέρα της διοργάνωσης, καταγράφηκε η μεγαλύτερη προσέλευση, με τους επισκέπτες στις τέσσερεις αίθουσες του εκθεασιακού χώρου, να πλησιάζουν τις δέκα χιλιάδες.

Ακριβή υπόθεση η πράσινη ναυτιλία

Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε για την απανθρακοποίηση, σε εκδήλωση της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Helmepa, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα ως «φλέγον ζήτημα» και ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ναυτιλία». Οπως είπε, «η ναυτιλία πρέπει να εξασφαλίσει την παγκόσμια διαθεσιμότητα εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Απέχουμε, ωστόσο, ακόμα από αυτόν τον στόχο».

Φίλιππος Φιλής : Πιο δύσκολο το Fit for 55 από το Net zero.

H ελληνική ναυτιλία έχει βάλει ρότα προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, διαμήνυσε ο Κύπριος πρόεδρος της Ενωσης των Εφοπλιστικών Φορέων της ΕΕ (European Community Shipowners’ Associations-ECSA), Φίλιππος Φιλής, μιλώντας σε συνέδριο της TradeWinds, στο περιθώριο των Ποσειδωνίων. Ο κύριος Φιλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι, η Προσαρμογή στον στόχο του 55 % (Fit for 55) είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί στον κλάδο της ναυτιλίας σε σύγκριση με το Net Zero to 2050.

Ο Πρόεδρος της ECSA, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός κανονιστικού περιβάλλοντος που να παρέχει σαφήνεια και πως η συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικόw κρίκος για την προώθηση της πράσινης ναυτιλίας.

H παρουσία της Κύπρου δυναμική

Οι χιλιάδες των επισκεπτών αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, για το “Sea Change” και το στρατηγικό όραμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταστεί η Κύπρος σημαντικός και ισχυρός πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής με θετική επιρροή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα. Να γίνει μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο που να στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην αριστεία.

Περιοδεία της ΕΕΕ

Περιοδεία στους συμμετέχοντες της έκθεσης, πραγματοποίησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτι΄κής Ιωάνννης Πλακιωτάκης και αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με επικεφαλής την πρόεδρό της Μελίνα Τραυλού.

Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, ο γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, εστίασε στην πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα λέγοντας ότι, «Προκειμένου να απαλλαγεί από τον άνθρακα μία πραγματικά παγκόσμια βιομηχανία, απαιτούνται παγκόσμιες λύσεις.

Στόχος μας είπε o ΓΓ του ΙΜΟ, να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία θα συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

«Γυναίκες στη θάλασσα»

Την εκδήλωση της WISTA HELLAS «Γυναίκες στη θάλασσα», με τίτλο «Πόσο κοντά είμαστε στην ποικιλομορφία των φύλων εν πλω;», απασχόλησαν οι λόγοι του μειωμένου αριθμού γυναικών ναυτικών στα πλοία. Τονίστηκε η ανάγκη για πιο αποτελεσματικές πολιτικές που θα προωθήσουν τη ναυτική σταδιοδρομία των γυναικών, μέσα από μία συζήτηση μεταξύ γυναικών ναυτικών και φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η Πρόεδρος της WISTA Hellas, Έλπη Πετράκη, ανέφερε ότι, “Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Ναυτικού Εργατικού Δυναμικού BIMCO/ICS 2021, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,28% του παγκόσμιου ναυτικού εργατικού δυναμικού. Αν και υπάρχει αύξηση 45,8% στον αριθμό των γυναικών ναυτικών σε σχέση με το 2015, τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό ως επαγγελματίες ναυτικοί”. Αυτό κατέληξε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X