Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Όταν το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με σκάφος πολυτελείας

Τα τυφλά σημεία στο ραντάρ και όχι μόνο ήταν η κύρια αφορμή για την σύγκρουση ενός superyacht 50 εκατομμυρίων δολαρίων με δεξαμενόπλοιο το οποίο μετέφερε εμπορεύματα  στα ανοικτά των Μπαχαμών.

Το δεξαμενόπλοιο Tropic Breeze, ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από το New Providence Island, κατευθυνόμενο σε μια κανονική διαδρομή μικρών αποστάσεων προς το Great Stirrup Cay, με ταχύτητα πέντε κόμβων, για τη μεταφορά βενζίνης, υγραερίου και το δικό του καύσιμο bunker. Ο εξοπλισμός του ήταν λειτουργικός, εκτός από τον πομποδέκτη της AIS, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας λόγω “προβλήματος ρεύματος”.

Στις 8:30 την ίδια μέρα, το ιταλικής κατασκευής superyacht Utopia IV αναχώρησε από το New Providence Island, κατευθυνόμενος προς το νησί Bimini με 12 μέλη πληρώματος και επτά επιβάτες. Με ένα ισχυρό σύστημα πρόωσης, το γιοτ κινείτο με 20 κόμβους. Η οθόνη ραντάρ της ζώνης S ήταν εκτός λειτουργίας, αφήνοντας μόνο τη ζώνη X με ρύθμιση εμβέλειας τριών ναυτικών μιλίων.

Στο Utopia IV, ο πλοίαρχος άφησε το τιμόνι στις 21:48 ώρες για να ελέγξει τους επιβάτες. Το Utopia IV πλησίαζε το Tropic Breeze από την πρύμνη – όπου το τάνκερ είχε τυφλό σημείο με ραντάρ.

Γύρω στις 10 το βράδυ, ο πλοίαρχος του Tropic Breeze έφυγε από τη γέφυρα για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Στις 10:00, το τόξο της Utopia IV χτύπησε τον υπέρθυρο του Tropic Breeze με σχετική ταχύτητα 15 κόμβων. Το πλήρωμα του Utopia IV πετάχτηκε από την ξαφνική πρόσκρουση και τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η πλώρη του Utopia IV είχε διεισδύσει στη δεξαμενή έρματος της πίσω κορυφής του Tropic Breeze και το νερό έφτασε γρήγορα στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου. To Tropic Breeze έχασε την ισχύ καθώς οι μηχανές πλημμύρισαν και στις 22:15 το δεξαμενόπλοιο  βυθίστηκε στην πρύμνη και ο πλοίαρχός διέταξε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο. Το σκάφος βυθίστηκε 10 λεπτά αργότερα.

Η θαλαμηγός Amara η οποία περνούσε από την περιοχή, διέσωσε όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου με ασφάλεια και τα παρέδωσε στην ακτή του. Το Utopia IV κατευθύνθηκε στο λιμάνι συνοδευόμενο από το Amara. Αν και το Utopia IV υπέστη ζημιά 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην επιμετάλλωση, το πλαίσιο, τις καταπακτές και τα εξαρτήματά του, το τόξο του παρουσίασε μικρή ορατή παραμόρφωση από τη σύγκρουση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X