Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Χιλιάδες πολιτιστικά κειμήλια από το Δρόμο του Μεταξιού σε δυο ναυάγια της Νότιας Κίνας

Δύο αρχαία ναυάγια, που πιθανότατα χρονολογούνται από τα μέσα της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), βρέθηκαν σε βάθος 1.500 μέτρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια επιστημονική ερευνητική ομάδα, από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Μηχανικής Βαθέων Θαλασσών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε τα ναυάγια σε μια ηπειρωτική πλαγιά τον Οκτώβριο. Ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα είχε βρει έναν τόσο εκτεταμένο αρχαίο χώρο ναυαγίου, τόσο βαθιά κάτω από τη θάλασσα.

Τα ναυάγια έχουν ονομαστεί από τους ερευνητές ως «Northwest Continental Slope No 1 και No 2 Shipwracks in the South China Sea».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος αρχαιολογίας της Εθνικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τα λείψανα από το Νο 1 ναυάγιο,  ήταν διασκορπισμένα σε μια έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 πολιτιστικά κειμήλια – κυρίως πορσελάνινα αντικείμενα – βρίσκονται κρυμμένα επί τόπου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου εξακολουθεί να είναι θαμμένο στην άμμο και ορισμένα από τα εκτεθειμένα μέρη του είναι θαμμένα από λείψανα που φτάνουν μέχρι και 3 μέτρα.

Στο ναυάγιο Νο 2, το οποίο απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Νο 1 ναυάγιο, βρέθηκαν αρκετοί επεξεργασμένοι κορμοί ξύλου, μαζί με μικρό αριθμό κεραμικών αντικειμένων.

Με βάση τη μελέτη ορισμένων λειψάνων από πορσελάνη που διασώθηκαν από την τοποθεσία, το Νο 1 ναυάγιο πιθανότατα χρονολογείται από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Zενκτέ hengde (1506-21) και το Νο 2 στη βασιλεία του αυτοκράτορα Χονγκτζί (1488-1505).

Τα καλοδιατηρημένα κειμήλια είναι υψηλής ιστορικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής αξίας. Μπορεί να είναι μια παγκόσμιας κλάσης αρχαιολογική ανακάλυψη στη βαθιά θάλασσα, εκτιμούν οι κινεζικές αρχές.

Τα ευρήματα αποτελούν βασική απόδειξη του αρχαίου Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και μια σημαντική ανακάλυψη για την ιστορική μελέτη στο κινεζικό υπερπόντιο εμπόριο, τη ναυσιπλοΐα και την πορσελάνη.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ερευνητική ομάδα, μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως γαλανόλευκη πορσελάνη, κομμάτια κεραμικής και πράσινα κεραμικά σκεύη βρέθηκαν στο χώρο.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι τα κούτσουρα που βρέθηκαν στο Νο 2 ναυάγιο, δείχνουν τη φύση του εισαγωγικού εμπορίου εκείνη την εποχή, καθώς η ξυλεία έχει καταγραφεί ως εισαγόμενο είδος σε αρχαία κινεζικά έγγραφα.

Υπολογίζεται ότι οι νέες ανακαλύψεις θα παρέχουν βασικές αναφορές για την κατανόηση των ιστορικών αλλαγών στους εμπορικούς δρόμους κατά μήκος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X