Διεθνής Ημέρα Φώκιας η 22η Μαρτίου και το Τμήμα Αλιείας, ενημερώνει με περηφάνεια την παρουσία του πιο απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη, της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), μέσω της εθνικής Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας, συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο για την προστασία και ανάκαμψη του πληθυσμού του είδους στο νησί.
Το 2024 πρόσφερε ανάμικτα συναισθήματα στην Ομάδα Παρακολούθησης. Οι δύο καταγεγραμμένες γεννήσεις, ενός αρσενικού νεογνού το οποίο ονομάστηκε «Παναγής» και ενός θηλυκού το οποίο πήρε το όνομα «Ανδριάνα», πρόσφεραν ικανοποίηση και χαρά, ενώ ο αναπάντεχος χαμός της μητέρας του «Παναγή» αμέσως μετά τον τοκετό, μας υπενθύμισε την τρωτότητα του είδους και την ανάγκη για την προστασία του.
Γνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος γαλουχίας των μικρών της Μεσογειακής Φώκιας, καθώς η απομάκρυνσή τους από τη μητέρα τους από την οποία εξαρτούνται μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή , η Ομάδα Παρακολούθησης ενέργησε άμεσα για τον εντοπισμό του νεογνού αφού είχε βρεθεί η μητέρα του νεκρή.
Ο «Παναγής», το ορφανό φωκάκι, εντοπίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 και άμεσα μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Yδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘYΚ) του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στο Μενεού, όπου του παρασχέθηκε η απαιτούμενη προκαταρκτική φροντίδα. Την επόμενη ημέρα κιόλας, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και μεταφέρθηκε στο κέντρο περίθαλψης της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / MOm στην Αθήνα, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Η Ομάδα Παρακολούθησης μετέβη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο όπου εξακρίβωσε ότι ο «Παναγής» μεγαλώνει, βάζει βάρος και πλέον τρέφεται κανονικά με ψάρια. Σύντομα αναμένεται να επιστρέψει για να επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΘΕ συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα «LIFE ADAPTS» (LIFE23-NAT-IT-LIFE ADAPTS) το οποίο έχει ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2025 με διάρκεια 5 έτη με φορείς από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Κύριος στόχος του έργου, είναι ο προσδιορισμός των πιο πιθανών μελλοντικών προτεραιοτήτων για την προστασία και διατήρηση τριών ειδών προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas και Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus. Στα πλαίσια του έργου προγραμματίζεται και η δημιουργία Κέντρου Περίθαλψης της Μεσογειακής Φώκιας στο ΕΚΘΥΚ του ΤΑΘΕ, με στόχο την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών όπως του «Παναγή».
Διεθνής Ημέρα Φώκιας και το έργο της Ομάδας Παρακολούθησης στην Κύπρο συνεχίζει να εμπλουτίζει τόσο τις γνώσεις μας προς το είδος αυτό, την παρουσία του στο νησί μας αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές του. Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε για την προστασία και την διατήρηση του πληθυσμού του στα ύδατα μας.