Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τrashboom – Τόνοι πλαστικών εμποδίζονται να καταλήξουν στον ωκεανό

Η εταιρεία Plastic Fischer με έδρα τη Γερμανία εφηύρε ένα πλωτό φράγμα με στόχο να αποτρέψει τόνους πλαστικών απορριμμάτων να μπουν στους ωκεανούς. Το «TrashBoom» είναι μια λύση από τοπικά διαθέσιμα υλικά, που χρησιμοποιεί απλή τεχνολογία με χαμηλό κόστος, το οποίο μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακόμη και αναπτυσσόμενες χώρες.

Συνδεδεμένη με χαλύβδινο πλέγμα που φτάνει σε βάθος 50 εκατοστών, κάθε μονάδα μπορεί να συνδεθεί με άλλες για να σχηματίσει μια αλυσίδα, η οποία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικά μεγέθη ποταμών.

Ιδρύθηκε από τρεις οραματιστές Γερμανούς φοιτητές, τους Georg, Moritz και Karsten, και γεννήθηκε το 2019 μετά από ένα ταξίδι στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ένα διαμέρισμα στο Ca Mau, συνειδητοποίησαν ότι η θέα του ποταμού από το μπαλκόνι τους ήταν στην πραγματικότητα ένα ρεύμα από πλαστικό, φελιζόλ και άλλα απορρίμματα που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού και κατευθύνονταν προς τον ωκεανό.

Αυτή η θέα τούς δημιούργησε την ανάγκη να αναλάβουν δράση για τη θαλάσσια ζωή. «Συνειδητοποιήσαμε ότι κάθε κομμάτι που βλέπαμε θα κατέληγε τελικά για πάντα στη θάλασσα, για να διασπαστεί μετά σε μικροπλαστικό, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ζωή».

Το ταξίδι αυτό τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την παγκόσμια κρίση πλαστικού που απειλεί τον πλανήτη: 8 έως 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως.

https://www.instagram.com/p/CghYHG-NhsJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Ένας πλωτός φράχτης κατασκευασμένος από τοπικά υλικά

Μετά το ταξίδι τους, ο Georg σκέφτηκε την ιδέα να κατασκευάσει έναν υδροτροχό που συλλέγει αυτόματα το πλαστικό από το ποτάμι και το μεταφέρει ακόμη στην ακτή. Τον Ιανουάριο του 2019 κατάφεραν να τον κατασκευάσουν και όταν τον δοκίμασαν, λειτούργησε άψογα.

Παρακινούμενος από το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα, ο Georg αποφάσισε να ιδρύσει την Plastic Fischer μαζί με τους Karsten και Moritz τον Απρίλιο του 2019.

Όταν μετακόμισαν στην Ινδονησία τον Ιούνιο του 2019, δοκίμασαν αμέσως την ιδέα τους σε πραγματικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, ο τροχός δεν λειτούργησε λόγω της χαμηλής ταχύτητας ροής των ποταμών που οφειλόταν στην ξηρασία.

Οπότε αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Μπαντούνγκ, όπου βρίσκεται ο ποταμός Citarum, ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Οι τρεις άντρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον στρατό της χώρας που ήταν υπεύθυνος για τον καθαρισμό του ποταμού.

Τότε προέκυψε η ιδέα του «TrashBoom»: ένας πλωτός φράχτης κατασκευασμένος από τοπικά διαθέσιμα υλικά που εμποδίζει το πλαστικό να κατευθυνθεί στον ωκεανό. Τα πλαστικά απορρίμματα συλλέγονται χειροκίνητα από τα συστήματα σε καθημερινή βάση και μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις διαλογής. Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά επανεισάγονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ωστόσο, η πλειονότητα των υλικών που συλλέγονται δεν είναι ανακυκλώσιμα και, ως εκ τούτου, αποστέλλονται για θερμική επεξεργασία σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις αποτέφρωσης.

Δημιουργία θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινότητες

Σε συνεργασία με την Allianz, η Plastic Fischer ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πόλη Trivandrum της Ινδίας, τον Ιανουάριο του 2022.

Η δράση  αποσκοπεί να σταματήσει την παραγωγή τόνων πλαστικού, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, για τα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να συλλέξει περισσότερους από 550 μετρικούς τόνους ποτάμιου πλαστικού και να αποτρέψει την είσοδό του στους ωκεανούς. Οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν έως και 25 τοπικές θέσεις εργασίας για να διευκολύνουν τον καθαρισμό περισσότερων από 20 συστημάτων «TrashBoom» σε αποχετεύσεις και ποτάμια της πόλης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X