Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Το πρώτο ευρωπαϊκά ανακυκλωμένο πλοίο

Είναι το πρώτο στην κατηγορία του που πληροί τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για την ανακύκλωση.

Η ναυπηγική βιομηχανία του Τέξας πέτυχε πρόσφατα ένα ορόσημο ολοκληρώνοντας  τις εργασίες και βάζοντας πλώρη για τη λειτουργία του πλοίου Brownsville της International Shipbreaking. Οι αυξανόμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί αναμένεται να επιταχύνουν τον ρυθμό απόσυρσης πλοίων τα επόμενα χρόνια, αλλά οι πλοιοκτήτες της ΕΕ έχουν περιοριστεί κυρίως στα τουρκικά ναυπηγεία ή απαιτείται να συνεργαστούν με μεσάζοντες που παρακάμπτουν τους κανονισμούς της ΕΕ για τη διάθεση πλοίων.

«Η επιτυχία του έργου στο ναυπηγείο ISL ανοίγει ένα νέο σύνορο στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των σκαφών στο τέλος του κύκλου ζωής τους που διαλύονται σε υποτυπώδεις και συχνά πολύ επικίνδυνες συνθήκες στις παραλίες της Νότιας Ασίας», δήλωσαν στελέχη του EMR Group, της μητρικής εταιρείας για την ISL. Σημείωσαν ότι μέχρι πρόσφατα πάνω από το 90 τοις εκατό των εμπορικών πλοίων αποσυναρμολογούνταν στη Νοτιοανατολική Ασία, παρόλο που τα ναυπηγεία δεν έχουν λάβει τη διαπίστευση της ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι μεγάλες διαπιστευμένες βιομηχανίες  βρίσκονται στην Τουρκία, αν και αρκετοί μικρότεροι χειριστές, επιδιώκουν επίσης να εισέλθουν στην αγορά.

Στην παγκόσμια ναυτιλία εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά πλοία που φτάνουν στο τέλος των ημερών τους και επιλέγουν την ανακύκλωση σε επικίνδυνα και περιβαλλοντικά επιβλαβή ναυπηγεία στην άλλη άκρη του κόσμου. Συνεχίζοντας να ανεβάζει τα πρότυπά μας, η ISL δείχνει στους υπεύθυνους πλοιοκτήτες ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πέρυσι, η ISL επένδυσε για να κάνει το site της στο Brownsville του Τέξας, συμβατό με τους κανονισμούς της ΕΕ, καθιστώντας το διαθέσιμο για πλοιοκτήτες της ΕΕ και πλοία που φέρουν σημαίες κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία πρέπει να αποσυναρμολογηθούν σε διαπιστευμένα ναυπηγεία διάλυσης πλοίων.

Το πρώτο σκάφος που εκμεταλλεύτηκε τη νέα επιλογή ήταν το MT Wolverine, ένα δεξαμενόπλοιο χημικών που κατασκευάστηκε το 2006 από την Aker Tulcea στη Ρουμανία και λειτουργούσε υπό νορβηγική σημαία. Το σκάφος μήκους 518 ποδιών, το οποίο είχε μεταφορική ικανότητα 16.000 τόνων, έφτασε στο ναυπηγείο ανακύκλωσης του Τέξας τον Ιανουάριο του 2021 και ήταν ένα από τα 28 έργα που ανέλαβε η εταιρεία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X