Το πιο φιλόδοξο ναυπηγείο αποσυναρμολόγησης πλοίων θα αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία
Ένα πολυδάπανο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα βάζει σε λειτουργία, μια εταιρεία startup από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιχειρεί να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει σε μια νέα εγκατάσταση ανακύκλωσης που θα βρίσκεται στο εμπορικό λιμάνι του Al Jubail.
Η Wreckdock Vessel Recycling ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσελκύσει εξωτερικό κεφάλαιο μέσω έκδοσης μετοχών, για σκοπούς επένδυσης σε μια εγκατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάλυση και την ανακύκλωση μεταξύ 48 και 52 πλοίων ετησίως.
Η εταιρεία, αναφέρει ότι η εγκατάσταση θα έχει τις δυνατότητες να διαλύσει οποιοδήποτε πλοίο εντός δύο εβδομάδων. Μετά τη διάλυση, η εταιρεία σκοπεύει να ακολουθήσει αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς για την ανακύκλωση όλων των πρώτων υλών και την εμπορία τους σε προμηθευτές. Η εγκατάσταση θα ακολουθεί την BIMCO Recyclecon, τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ και τον χρυσό κανονισμό της ΕΕ για την ανακύκλωση πλοίων.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αποβάθρων με διαστάσεις μεταξύ 350 και 500 μέτρων, με το καθένα να περιβάλλεται από οκτώ κρηπιδώματα όπου η εταιρεία θα χρησιμοποιεί γερανούς βαρέως τύπου, μαγνήτες και άλλα μηχανήματα για την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωση σκαφών στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Η Wreckdock σκοπεύει επίσης να επενδύσει σε μια ακαδημία, μια ιατρική εγκατάσταση και ένα συγκρότημα εργασίας όπου οι εργαζόμενοι ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με διάφορες αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.
Η startup βλέπει ευκαιρίες στη βιομηχανία διάλυσης και ανακύκλωσης. Περίπου 1.000 ποντοπόρα εμπορικά πλοία φτάνουν στο τέλος της ζωής τους κάθε χρόνο και η συντριπτική πλειονότητα καταστρέφονται σε παραλίες της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές στις πιο επικίνδυνες συνθήκες, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.
Η Νότια Ασία παραμένει ο προτιμώμενος προορισμός για πλοία στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αποσυναρμολογώντας το 80% της παγκόσμιας ολικής χωρητικότητας στο τέλος του κύκλου ζωής τους πέρυσι. Τουλάχιστον 10 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 33 τραυματίστηκαν κατά τη διάσπαση σκαφών.
Η Κίνα και η Τουρκία είναι οι δύο άλλοι κύριοι προορισμοί για τη διάλυση πλοίων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, με τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον υπόλοιπο κόσμο να αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των πλοίων που διαλύθηκαν παγκοσμίως.
Η νεοφυής επιχείρηση πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τη διαμόρφωση της βιομηχανίας διάλυσης και ανακύκλωσης πλοίων μετά την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης.