Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική

Χιλιάδες νεκρά ψάρια, μολυσμένα νερά και δηλητηριασμένα ζώα ήταν το αποτέλεσμα διαρροής 150.000 βαρελιών πετρελαίου σε ποτάμι στο Νόριλσκ της Ρωσίας στις αρχές Ιουνίου.

Ο κυβερνήτης της περιοχής ανακοίνωσε ότι η διαρροή επεκτάθηκε σε λίμνη δίπλα στον Αρκτικό Ωκεανό, απειλώντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Το ατύχημα προήλθε από έκρηξη που σημειώθηκε λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας, με τις οικολογικές οργανώσεις να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο του τάνκερ της Exxon το 1989 στην Αλάσκα.

Η διαρροή 150.000 βαρελιών πετρελαίου στη λίμνη κοντά στο Νόριλσκ, απειλεί τη ζωή εκεί, με τις αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της κηλίδας, προτού αυτή φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι επιστήμονες κατέταξαν το εν λόγω ατύχημα ως ένα από τα μεγαλύτερα στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του επικεφαλής λειτουργίας της μονάδας που είχε υπό τον έλεγχό της το τάνκερ. Η εν λόγω μονάδα παράγει ηλεκτρικό σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια εντός του Αρκτικού Κύκλου, τα ορυχεία του Νόριλσκ.

Όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα εργοστάσια αυτά ευθύνονται για τη μόλυνση του αρκτικού περιβάλλοντος. Η καύση διοξειδίου του θείου, που προκαλεί φαινόμενα όπως η όξινη βροχή, αποτελεί μία από τις αιτίες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X