Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι λειτουργεί στη Μεσόγειο – Μέλος και η Κύπρος

Στην περιοχή της Μεσογείου λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, του οποίου η Κύπρος είναι κράτος μέλος αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος γεωλογικής Επισκόπησης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, η οποία τιμάται την 5η Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος αυτού, το Σεισμολογικό Δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης παρέχει σε πραγματικό χρόνο σεισμολογικά δεδομένα στα κέντρα προειδοποίησης Ελλάδας και Ιταλίας και η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου λαμβάνει τα μηνύματα προειδοποίησης από τα κέντρα αυτά, προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι μικρότερος σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, αλλά είναι υπαρκτός. Οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικά τσουνάμι τα οποία έχουν προκαλέσει θανάτους και έχουν καταστρέψει τις τότε παραθαλάσσιες πόλεις και λιμάνια της.
 
Η 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι (World Tsunami Awareness Day) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαίτερα όσους ζουν σε παράκτιες περιοχές για τις καταστροφικές συνέπειες του φυσικού αυτού φαινομένου.

Το τσουνάμι έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον. Από το 1945 και μετά περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τσουνάμι παρά από σεισμούς. Μόνο από το τσουνάμι του 2004 που εκδηλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, 227.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.
 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X