Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Στόχοι 2021 – Αφήστε καθαρές τις παραλίες από τα αξεσουάρ της πανδημίας

Μια δύσκολη χρονιά, το 2020, τελείωσε. Μια χρονιά που ανέτρεψε κάθε δεδομένο στη ζωή μας και ίσως μας έκανε να σκεφτούμε ξανά τα θέλω και τις αξίες μας.

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα – Συντονίστρια έργου: Keep our Sand and Sea Plastic Free

Συνήθως με κάθε καινούργια χρονιά, θέτουμε και καινούργιους στόχους, επαναπροσδιορίζουμε τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που έχουμε στη ζωή μας και ένα πνεύμα αισιοδοξίας μας διακατέχει.

Φέτος, μπήκαμε στη διαδικασία να εκτιμήσουμε ακόμη και μια απλή βόλτα στη φύση, αλλά από την άλλην πλευρά η φύση πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της πανδημίας.

Τα γάντια μιας χρήσης και οι μάσκες έγιναν τα «καινούργια σουβενίρ» που μπορεί να βρει κανείς σε μια βόλτα στο φυσικό περιβάλλον, στις ακτές και το βυθό της θάλασσας. Μήπως έφτασε η στιγμή, στους στόχους που θα θέσουμε για την καινούργια χρονιά, να εντάξουμε ακόμη ένα που να προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο;    

Φέτος καταργείται η χρήση πλαστικών

Το 2021 είναι η χρονιά του πλαστικού, όχι βέβαια για την αύξηση του, αλλά για την μείωση της χρήσης του. Μια νέα οδηγία της Ε.Ε. τίθεται σε εφαρμογή από την καινούργια χρονιά και στοχεύει στην μείωση της χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο νομικό μέσο, για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων, μιας και περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Έτσι, η ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκινά με τη μείωση των 10 πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που συναντιούνται περισσότερο στις θάλασσες μας. Πιο συγκεκριμένα ξεκινά η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που υπάρχουν ήδη εναλλακτικές τους διαθέσιμες στην αγορά. Τέτοια αντικείμενα είναι οι πλαστικές μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών καθώς επίσης και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών. Η 3η Ιουλίου 2021 είναι η ημερομηνία που τα προϊόντα αυτά δεν θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Κύπρου.    

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε ακόμη ένα μέτρο για την μείωση της πλαστικής σακούλας. Προχώρησε σε απαγόρευση της διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στην Κύπρο. Έτσι, ο καθένας από εμάς, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά των προϊόντων του που αγοράζει με εναλλακτικές λύσεις όπως υφασμάτινες τσάντες ή επαναχρησιμοποιήσιμες. Ένα ακόμη βήμα που ακολουθεί την γενικότερη ευρωπαϊκή τάση για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, μιας και είναι ένα φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα.     

Εσύ, τι θα κάνεις για να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας σου από τα πλαστικά απορρίμματα; Εκτιμάται, ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 5 γρ. πλαστικό ανά εβδομάδα, όσο δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας. Επίσης, τεράστια ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, τα μικροπλαστικά που είναι παντού, και εντοπίστηκαν ακόμη και σε πλακούντα αγέννητων μωρών.

Το Έργο Keep our Sand and Sea Plastic Free σου παρουσιάζει μερικές ιδέες για να υιοθετήσεις την καινούργια χρονιά και να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου στην μείωση του προβλήματος.

 Μπορείς να ξεκινήσεις με το πιο απλό και συνάμα ουσιαστικό βήμα που είναι η αποφυγή τους. Απέφυγε την χρήση κάθε περιττού πλαστικού αντικειμένου, όπως το πλαστικό καλαμάκι ή την περιττή πλαστική συσκευασία. Το επόμενο στάδιο είναι η μείωση. Μπορείς να μειώσεις την χρήση κάποιου πλαστικού αντικειμένου; Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσεις το πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης του καφέ με επαναχρησιμοποιήσιμο ποτηράκι εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο μπορείς να εξοικονομήσεις μέχρι και 500 πλαστικά ποτηράκια σ’ ένα χρόνο.

Επαναχρησιμοποίησε ότι μπορείς.

Η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων είναι καίριο βήμα για την αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων. Για παράδειγμα η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμου θέρμου για το νερό, αντί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Η ορθή ανακύκλωση μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, αλλά από μόνη της δεν είναι καθόλου αποτελεσματική. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να παράγουμε ανεξέλεγκτα απόβλητα και να τα ανακυκλώνουμε (όσα από αυτά ανακυκλώνονται) και να νοιώθουμε ότι συμβάλουμε και στη μείωση του προβλήματος. Η μείωση του προβλήματος πρέπει να ξεκινά από τα προηγούμενα στάδια, και να ανακυκλώνεται ότι απαραίτητο πλαστικό χρησιμοποιούμε.

Πέραν όμως από τα πιο πάνω στάδια, το πιο σημαντικό για μείωση του φλέγοντος ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης είναι η κριτική σκέψη. Η σκέψη από τον καθένα ξεχωριστά πως μπορεί να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα – Συντονίστρια έργου: Keep our Sand and Sea Plastic Free

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X