Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Στα όρια του το λιμάνι Πειραιά – Στην αναμονή τα containerships για να εξυπηρετηθούν

Αυξημένος είναι ο αριθμός των containerships που αναμένουν να εξυπηρετηθούν έξω από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρέμεναν κλειστοί οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, μετά τον θάνατο του συναδέλφου τους τις απογευματινές ώρες της 25ης Οκτωβρίου.

Το κλείσιμο των προβλητών, οι οποίοι υποδέχονται και το μεγαλύτερο όγκο φορτίων, αποδιοργανώνει το λιμάνι, το οποίο βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω των εκτός προγραμμάτων αφίξεων των containerships εν μέσω κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι καθυστερεί σημαντικά ο ανεφοδιασμός της αγοράς, κάτι που διαπιστώνεται ήδη από επιχειρηματικούς φορείς και ενώσεις.

Τα πλοία που βρίσκονταν στην αναμονή ξεπέρασαν τα 30 καθώς κάποια έχουν αποχωρήσει και κινούνται σε άλλα λιμάνια. Την ίδια ώρα, καταγράφονται περιπτώσεις βαποριών που έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση στον Πειραιά και αποφεύγουν να τον προσεγγίσουν, δημιουργώντας αναταράξεις στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών.

Διαμαρτύρεται η αγορά

Το μερικό κλείσιμο του λιμανιού έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, με αρκετές επιχειρηματικές ενώσεις να ζητούν άμεση επίλυση της κατάστασης.Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ανέδειξε τον κίνδυνο για “άμεσες ελλείψεις σε προϊόντα αλλά και σε πρώτες ύλες της βιομηχανίας”, καθώς τα πλοία αναχωρούν για άλλα λιμάνια.

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε την Παρασκευή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και παρευρέθηκαν ενώσεις και άλλοι φορείς, ζητήθηκε:

  • Η παρέμβαση του υπουργού για επείγουσα συνάντηση των Σωματείων Εργαζομένων με την Cosco- PCT S.A., στο πλαίσιο της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού λιμένα του Πειραιά.
  • Η δημιουργία μιας μικτής Επιτροπής, που θα συνεδριάζει από κοινού, για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), ως επίσημου φορέα των κοινωνικών εταίρων.
  • Η ανακοίνωση από την πλευρά της Cosco- PCT S.A. για αποζημίωση και αποκατάσταση της οικογένειας του άτυχου λιμενεργάτη.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X