Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στη Γαλλία

Η περιβαλλοντική ομάδα Sea Shepherd απέκτησε εναέρια πλάνα από μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση νεκρών ψαριών στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας, που προσελκύει τον έλεγχο του κοινού και των ρυθμιστικών αρχών.

Το περιπολικό πλοίο Sea Shepherd Age of Union επιχειρεί στον Βισκαϊκό Κόλπο στα ανοιχτά της Λα Ροσέλ, παρακολουθώντας τέσσερις μηχανότρατες εργοστασίων για να συλλέξει στοιχεία παρεμπιπτόντων αλιευμάτων δελφινιών. Στην πιο πρόσφατη περιπολία του, το σκάφος παρατήρησε μια απελευθέρωση χιλιάδων ψαριών στον ωκεανό. Αυτά τα αλιεύματα προήλθαν από το Margiris, τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανότρατα στον κόσμο.

Η Sea Shepherd ισχυρίστηκε ότι τα ψάρια πετάχτηκαν παράνομα στο πλάι, αλλά η Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA) – η οποία εκπροσωπεί τον χειριστή του Margulis – είπε στα ΜΜΕ ότι η απελευθέρωση ήταν ένα τυχαίο “περιστατικό ψαρέματος” που αφορούσε ένα σκασμένο δίχτυ.

«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι γύρω στις 05:50 στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ποσότητα ψαριών απελευθερώθηκε ακούσια στη θάλασσα από το πλοίο, λόγω ρήξης στο σάκο του διχτυού του. Ένα τέτοιο ατύχημα είναι σπάνιο περιστατικό και σε αυτή την περίπτωση προκλήθηκε από το απροσδόκητα μεγάλο μέγεθος των ψαριών που αλιεύτηκαν», ανέφερε η PFA σε δήλωση στα ΜΜΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές από τη Γαλλία και την ΕΕ ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

«Με τη θέα των εικόνων που κοινοποίησε η [Sea Shepherd France], ζήτησα από το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας να ρίξει φως σε αυτό το θέμα προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία αυτών των απορρίψεων ψαριών. Φυσικά, αυτές οι εικόνες είναι σοκαριστικές», είπε η γαλλίδα υπουργός Θάλασσας Ανίκ Ζιραρντέν. «Η Γαλλία υποστηρίζει τη βιώσιμη αλιεία και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται εδώ. Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβληθούν κυρώσεις κατά του υπεύθυνου πλοιοκτήτη που θα εντοπιστεί», προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, δήλωσε ότι το γραφείο του συλλέγει σωρεία πληροφοριών  και στοιχεία σχετικά με την απελευθέρωση.

Στις 6 Φεβρουαρίου, το Margulis,  έφυγε από τους ψαρότοπους και κατευθύνθηκε προς το Falmouth της Αγγλίας. Εκεί έδωσε ραντεβού με μια άλλη τράτα που εκμεταλλευόταν η ίδια εταιρεία, την Alina, και μετά αναχώρησε ξανά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X