Αξιωματούχοι στο Περού και το Εκουαδόρ προειδοποιούν το κοινό να παραμείνει μακριά από την ακτή, καθώς τεράστια κύματα, αρκετές φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, πλήττουν την παραλία και εισβάλλουν στην ενδοχώρα. Το φαινόμενο ξεκίνησε ανήμερα Χριστουγέννων και κορυφώθηκε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, με την προοπτική να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.
Οι αναφορές από το Περού δείχνουν ότι τα κύματα φτάνουν σε ύψος έως και 4 μέτρα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε μικρές αλιευτικές κοινότητες και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως και πλημμυρίζοντας περιοχές του Καλιό. Ως αντίδραση, η κυβέρνηση έκλεισε 100 από τα 121 λιμάνια της χώρας. Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις παρατηρούνται στις βόρειες περιοχές του Περού, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική.
Φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν αλιευτικά σκάφη να βυθίζονται ή να καταστρέφονται από τα κύματα, με τις αρχές να αναφέρουν ότι έχουν διασωθεί έως και 30 ψαράδες που ήταν παγιδευμένοι ανοιχτά της θάλασσας. Ωστόσο, τουλάχιστον 100 ή ακόμα και 180 ψαράδες εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μια συγκεκριμένη αλιευτική κοινότητα στο Περού έχει αναφέρει ότι έχουν χαθεί τουλάχιστον 100 σκάφη.
Τα κύματα που πλήττουν την ακτή είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο ψηλά από το συνηθισμένο.
Αξιωματούχοι της Πολιτικής Άμυνας απέδωσαν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό ισχυρών ανέμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ασυνήθιστα υψηλών παλίρροιων. Οι αρχές απέρριψαν τις αναφορές για τσουνάμι, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση ως αποτέλεσμα μιας επίμονης καιρικής διαδικασίας. Προβλέπεται ότι το Περού θα αντιμετωπίσει περισσότερες τέτοιες καιρικές προκλήσεις καθώς οι παγκόσσιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Επιπλέον, το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης μετά από διαρροή πετρελαίου στον ωκεανό, με περίπου 10,000 τετραγωνικά μέτρα επιφανειακού νερού να έχουν επηρεαστεί. Οι παραλίες που πλήττονται επηρέασαν σοβαρά την τοπική άγρια ζωή και τον τουρισμό της περιοχής, που είναι σημαντικός για την τοπική οικονομία.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί θάνατοι στην περιοχή του Εκουαδόρ, ενώ το Περού δεν έχει επιβεβαιώσει έως τώρα θανάτους που να σχετίζονται με τα κύματα. Οι αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και να παρέχουν βοήθεια στις πληγείσες κοινότητες.