Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Σαμψών Σάββα «Στο νερό ο κάθε άνθρωπος απελευθερώνεται»

“Η θάλασσα είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη”, δηλώνει ο Σαμψών Σάββα, εκπαιδευτής SUP και Κitesurfing, στη θάλασσα της Λεμεσού και συγκεκριμένα στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου. Η άθληση με SUP είναι χαλαρωτική ενώ τα ταξίδια με το kite συναρπαστικά και εθίζουν εξηγεί ο Σαμψών, περιγράφοντας πώς οι άνθρωποι στη θάλασσα, μεταμορφώνονται, με το να είναι ο εαυτός τους.

Άρχισα να ασχολούμαι με τη θάλασσα στα 13 μου. Ο πατέρας μου με είχε παροτρύνει να ασχοληθώ με τα θαλάσσια αθλήματα. Στα είκοσι μου σταμάτησα και ασχολήθηκα με άλλα αθλήματα κάτι το οποίο μετάνιωσα μερικά χρόνια αργότερα και επέστρεψα μετά από επιμονή του πατέρα μου και άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με το windsurfing!

Απέκτησα αρκετή εμπειρία και αποφάσισα ότι ήθελα να το εξελίξω επαγγελματικά. Πήγα σε σχολή στο Κίτι παρακολούθησα τα μαθήματα που έπρεπε, εξασφάλισα τις άδειες και άρχισα να διδάσκω στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου. Έχουμε το δικό μας χώρο στο ΝΟΑ και διδάσκω SUP, kitesurfing και windsurfing.

Κατοικώ δίπλα από τη θάλασσα και κάθε μέρα είμαι κοντά της. Διδάσκοντας κάθε μέρα, μαθαίνεις όλο και περισσότερα για τους ανθρώπους οι οποίοι σε εκπλήσσουν με τη θέληση τους. Mέσα στο νερό ο καθένας είναι ο πραγματικός του εαυτός, δεν μπορείς να προσποιηθείς. Και έχουν όλοι την ανάγκη ο ένας του άλλου, διότι κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνος του.

Είναι και μαγεία είναι και παγίδα η θάλασσα

Χρειάζεται πολύ μεγάλη μαγκιά να τα βάλεις με τη θάλασσα. Όλα είναι πιθανά να συμβούν στο νερό.  

Για να μάθει κάποιος kite surfing χρειάζεται να γνωρίζει καλά τους κανόνες, να εκπαιδευτεί σωστά και πολλές φορές. Δεν είναι εύκολο άθλημα, ούτε προσφέρεται για να είναι κανείς αυτοδίδακτος.

Το πιο σύνηθες που μπορεί να συμβεί, είναι να βρίσκεσαι αρκετά μέσα στη θάλασσα και να μην μπορείς να βγεις έξω επειδή σταμάτησε ο αέρας. Έτυχε και σε μένα και δεν μπορούσε να βοηθήσει κανείς. Με υπομονή βγήκα κολυμπώντας μετά από ώρες και κουβαλώντας τον εξοπλισμό.

Το kitesurfing είναι εθισμός

Είναι άνθρωποι που ζητούν να μάθουν kitesurfing και δεν τους υπολογίζεις. Τους βλέπεις σοβαρούς, με γραφειακές εργασίες και αισθάνεσαι ότι μπορεί να μην ταιριάζουν με αυτό το άθλημα. Στην πορεία ξεπερνούν τον εαυτό τους και εκπλήσσουν και σένα ως εκπαιδευτή.

Για να μάθεις kitesurfing χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται πείσμα, δεν έχει να κάνει με τις γνώσεις. Είναι θέμα εξάσκησης και αποκτάς εμπειρία.

Το kitesurfing δύσκολα μπορείς να το αποχωριστείς. Έχει να κάνει με τον άνεμο. Κάθε φορά που φυσάει, είναι κάλεσμα και θες να παρατήσεις ότι κάνεις και να βρεθείς στη θάλασσα. Για να αφοσιωθείς στο kitesurfing πρέπει σίγουρα να θυσιάσεις άλλα πράγματα από τις αγαπημένες συνήθειες. Προσωπικά έχασα οικογενειακές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις κλπ, επειδή φυσούσε. Θα είμαι δυστυχισμένος αν δεν πάω.

Είναι πολλοί που δεν διαθέτουν ισορροπία και με υπομονή και δουλειά πολύ σύντομα αποκτούν ισορροπία και γίνονται λάτρεις του SUP ή του kitesurfing.

Kitesurfer ετών 11 και ετών 69

Από τις καθημερινές ιστορίες, ξεχωρίζω μια κυρία 69 ετών η οποία αμφισβητούσε το ότι θα μπορούσε να ισορροπήσει στη σανίδα, αλλά ήθελε πολύ. Όχι μόνο βρήκε ισορροπία, αλλά στάθηκε κιόλας την ίδια μέρα και το συναίσθημα ήταν μοναδικό.

Ο νεαρότερος πελάτης μου είναι ετών έντεκα. Και αυτό, γιατί οι γονείς αρχίζουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με με θαλάσσια αθλήματα, κάτι απόλυτα υγιές και αναγκαίο στις μέρες μας.

Mπορείς να κάνεις ταξίδι με kite surfing

Εκείνο που εξιτάρει στο kitesurfing είναι ότι μπορείς να μαζέψεις 4-5 καλά εκπαιδευμένους και φίλους σου και να κάνετε μαζί μεγάλες αποστάσεις στη θάλασσα. Ειδικά τις μέρες που φυσάει άνεμος, είναι αδύνατο να μείνουμε μακριά και η εμπειρία είναι μοναδική.

To SUP  έγινε μόδα

Ολοένα και πιο διαδεδομένη η άθληση με SUP, δεν είναι λίγοι που ζητούν να προπονηθούν καθημερινά η ώρα πέντε το πρωί και μετά να πάνε στην εργασία τους Κάθε Σάββατο μαζευόμαστε στις έξι το πρωί σε γκρουπ, πάμε μέχρι τη μαρίνα και επιστρέφουμε μετά από μερικές ώρες.

Το πρωινό η θάλασσα είναι μαγεία. Είναι πολύς ο κόσμος που βρίσκεται στην παραλία είτε να απολαύσει την ανατολή, είτε να κολυμπήσει ή και να τρέξει κατά μήκος της ακτής. Διοργανώνουμε και νύχτες με πανσέληνο, για όσους θέλουν να βρίσκονται μέσα στο νερό με τη σανίδα τους.

Ο κόσμος που θέλει να ασχολείται με το SUP είναι κυρίως νεαρής ηλικίας. Αρχίζουν οι περισσότεροι από τα 15 και συνεχίζουν χωρίς να βαρεθούν.  

Δεν είναι ακριβό χόμπι το SUP, προσφέρεται για χαλάρωση και μυϊκή ενδυνάμωση, γι αυτό και είναι ελκυστικό.

Το SUP και το kitesurfing είναι για όλους

Ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης ή φυσικής κατάστασης, τα δύο αυτά αθλήματα προσφέρονται για όλους. Το σημαντικότερο είναι η ψυχολογία. Εγκαταλείπεις ότι σε απασχολεί στο σπίτι, έρχεσαι και αφήνεσαι στο νερό και μεταμορφώνεσαι.

Είναι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με αρκετή κούραση και πίεση εργασιακή ή προσωπική, έρχονται εδώ και στη λίγη ώρα επαφής με το νερό, ξεχνιούνται, απελευθερώνονται, αντλούν δύναμη και αλλάζουν διάθεση. Αυτό είναι πλέον τρόπος ζωής.

Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική συλλογή του Σαμψών Σάββα, για τους αναγνώστες του www.enalios.com.cy

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X