Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ρωσικά πυρηνικά παγοθραυστικά σπεύδουν για βοήθεια στα πλοία που κόλλησαν στην Αρκτική

Τουλάχιστον 18 πλοία έχουν κολλήσει στον πάγο της Αρκτικής ανοιχτά της Ρωσίας μετά από έναν απρόβλεπτο πρόωρο παγετό. Το πρωτοφανές σενάριο έχει αιφνιδιάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν να μείνουν ακινητοποιημένα για έως και μήνες καθώς περιμένουν τα παγοθραυστικά.

Τον τελευταίο καιρό, η αύξηση της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή επέτρεπε στα πλοία να διασχίζουν τμήματα του ρωσικού βόρειου περάσματος χωρίς παγοθραυστικά. Τουλάχιστον έτσι ήταν η κατάσταση τον Νοέμβριο. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είχαν υποθέσει ότι και αυτός ο μήνας θα ήταν ο ίδιος. Ωστόσο, η θαλάσσια διαδρομή πάγωσε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Πάγος πάχους σχεδόν 30 εκατοστών έχει καλύψει τις περισσότερες θάλασσες της Ανατολικής Σιβηρίας και του Λάπτεφ, σύμφωνα με αναφορές από το Barents Sea Observer, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα τη Νορβηγία.

Τα πλοία τα οποία συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες εγείρουν ανησυχίες στη Μόσχα, σε μία περιοχή όπου το Κρεμλίνο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Η Ρωσία έστειλε δύο παγοθραυστικά για να συνοδεύσουν ένα δεξαμενόπλοιο, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πολλά φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X