Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠτΔ: H κυπριακή ναυτιλία, πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο – Δείπνο Κυπρίων πλοιοκτητών στην Αθήνα

Την πολυσήμαντη προσφορά της Κυπριακής Ένωσης πλοιοκτητών στην υποβοήθηση ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρισκόμενος σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών

Ενώπιον των εφοπλιστών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση του ιδίου και του υφυπουργού ναυτιλίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. Επιβεβαίωση είπε, αποτελεί η συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία, να σημειωθεί, κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τα προηγούμενα έτη, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός μας στόλος έχει πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.   

O Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο,  κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όπως είπε, “στις πολιτικές που ακολουθούμε για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων”.

Επαναπατρίστηκαν 25 χιλιάδες ναυτικοί από κυπριακούς λιμένες

Η εκτίμηση και ευαισθησία της Κυβέρνησης προς τους εταίρους μας στη ναυτιλία επισήμανε ο ΠτΔ, καταδεικνύεται και από την άμεση ανταπόκριση όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα του εγκλωβισμού των ναυτικών, με την αλλαγή πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό πέραν των 25 χιλιάδων ναυτικών από τους κυπριακούς λιμένες.

Εμβολιάστηκαν 40 χιλιάδες ναυτικοί σε κυπριακά πλοία

Επιπλέον μια άλλη απτή απόδειξη είναι και η εφαρμογή από την Κυβέρνηση εθνικού προγράμματος για εμβολιαστική κάλυψη 40 χιλιάδων ναυτικών που εργοδοτούνται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία ή σε πλοία που η διαχείριση τους γίνεται από την Κύπρο.

“Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και δικαιολογώ την πικρία που διακρίνει όσους ασχολούνται με τη ναυτιλία για τις πολιτικές της ΕΕ- βρίσκεται υπό συνεχή εγρήγορση  έτσι ώστε αξιολογώντας να επιτυγχάνουμε την επικαιροποίηση των προσφερόμενων φορολογικών και άλλων κινήτρων, στη βάση πάντα και των δικών σας εισηγήσεων”.

Η συμβολή του υφυπουργείου Ναυτιλίας

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας το οποίο έχει ενδυναμώσει συνέργειες, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να γίνει κοινωνός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να διαμορφώσει μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, πρωτοβουλίες περαιτέρω στήριξης του τομέα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε, το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας, που απολαμβάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προσφάτως ενδυναμωθεί με περαιτέρω κίνητρα για φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες της πλοιοκτησίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού.  

“Ταυτόχρονα, έχει επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, μια εξέλιξη που θα βελτιώσει την παρεχομένη εξυπηρέτηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω της δημιουργίας του πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one-stop-shop).

Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, και συνεπώς υπάρχουν οι σχετικοί πόροι που απαιτούνται για υλοποίηση του έργου”. 

Αειφορία, Εξωστρέφεια και Προσαρμοστικότητα, οι πυλώνες του στρατηγικού οράματος για τη Ναυτιλία

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από το υπουργικό του Συμβούλιο του στρατηγικού οράματος για την Κυπριακή Ναυτιλία, που στόχο έχει να την κάνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα. Ο εν λόγω σχεδιασμός όπως ανέφερε, περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις.

Παραθέτοντας ενδεικτικά δράσεις που θα προωθηθούν, ο ΠτΔ εξήγησε ότι, το σχέδιο και η όλη στρατηγική έχει καταρτιστεί ύστερα από διαβουλεύσεις του Υφυπουργού με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και όχι μόνο, έτσι αντικατοπτρίζει αυτό που οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας υπαγορεύουν:

  •  Τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.
  • Ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
  • Δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης – το λεγόμενο e-Maritime Library- μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδει το κράτος.
  • Δημιουργία “Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης” – το λεγόμενο e-Helpdesk – το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής, με στόχο να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής.
  • Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία.

Αντρέας Χατζηγιάνννης: “Η ΕΕ δεν έχει προσδώσει στην κυπριακή ναυτιλία τη θέση που της αναλογεί”.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάδειξη και προώθηση της Κυπριακής ναυτιλίας από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για δείγμα γραφής, αλλά αξιόπιστη δέσμευση από τον ΠτΔ, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο.

Η δραστηριότητα της ναυτιλίας, εξελίσσεται μακριά από την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων και ίσως για αυτό διαφεύγει και η αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας της για τη ζωή μας, ανέφερε ο κύριος Χατζηγιάννης.

Πρόσθεσε ότι, «είναι παράδοξο ότι η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει και προσδώσει στη ναυτιλία εμπράκτως τη θέση που της αναλογεί. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει με αξιώσεις τον διεθνή ρόλο της αν δεν περιφρουρήσει την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού στόλου της».

Αρχαίο ελληνικό φυλακτό, δώρο στον ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης «πρόκειται για το φυλακτό που κυριάρχησε για πολλά χρόνια μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Σταυρό που φοριέται σήμερα. Είναι σημειολογικό διότι στο κέντρο του βρίσκεται ένα καράβι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X