Η πρώτη φάση έναρξης λειτουργίας μετατροπής του πρώτου FSRU για λογαριασμό της Κύπρου, έχει ξεκινήσει. Το σκάφος ολοκλήρωσε τη δεύτερη αποβάθρα του στις 4 Μαρτίου στο ναυπηγείο Cosco Shipping Heavy Industry στη Σαγκάη και τώρα ετοιμάζεται για δοκιμές πριν αναχωρήσει για τη Μεσόγειο. Το έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω επιπλοκών, απαιτεί τη λειτουργία του FSRU στην Κύπρο μέχρι το 2044.
Το έργο που αναμένεται να κοστίσει περίπου 315 εκατ. ευρώ, θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Κύπρου και θα δημιουργήσει την πρώτη εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί. Το πλοίο μεταφοράς LNG 72.780 dwt που κατασκευάστηκε το 2002, θα είναι μόνιμα ελλιμενισμένο σε λιγότερο από ένα μίλι στις ακτές του Βασιλικού. Το έργο πρόκειται να συνδέσει απευθείας το πλοίο με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία χορήγησε χρηματοδότηση 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του πλοίου για μετατροπή, χαρακτηρίζει αυτό το έργο κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, αφού μεταξύ άλλων θα βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κύπρου. Το FSRU θα αντικαταστήσει το βαρύ μαζούτ, αφού σήμερα το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου προέρχεται από βαρέα καύσιμα.
Εκτός από την τραπεζική χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το έργο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έδωσε επίσης δάνειο και στο έργο συμμετέχει και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Η Cosco αναφέρει ότι το πλοίο έφτασε στο ναυπηγείο του τον Αύγουστο του 2022 για να ξεκινήσει το πρόγραμμα τροποποίησης FSRU. Οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας επαναεριοποίησης είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 και μια ξεχωριστή μονάδα ισχύος τον Δεκέμβριο του 2021.
Εκτός από τη δυνατότητα χειρισμού LNG που προέρχεται από μεγάλα δεξαμενόπλοια χωρητικότητας μεταξύ 120.000 και 217.000 cbm, η μετατροπή εγκαθιστά ένα σύστημα διπλής ισχύος που θα επιτρέψει στο σκάφος να τροφοδοτείται από το LNG επί του σκάφους. Διαθέτει επίσης εφεδρική δυνατότητα αλλαγής σε πετρελαιοκινητήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το FSRU θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 1225.000 cbm.
Η δεύτερη φάση της λειτουργίας της αποβάθρας ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου, με την τοποθέτηση ενός σωλήνα έρματος, τον εξωλέμβιο σωλήνα στο μηχανοστάσιο, την ανανέωση της κάτω πλάκας και άλλα έργα, όπως αμμοβολή και βαφή του σκάφους.
Η Cosco αναφέρει ότι μπόρεσε να ολοκληρώσει 20.000 τετραγωνικά μέτρα αμμοβολής σε μόλις 56 ώρες πριν από τις κακές καιρικές συνθήκες που θα είχαν διακόψει τη λειτουργία. Ολοκλήρωσαν τη βαφή του σκάφους και την τοποθέτηση της προπέλα, καθώς και επιθεωρήσεις σε λειτουργία 20 ημερών. Είχαν ολοκληρώσει προηγουμένως την ανύψωση και την εγκατάσταση της μονάδας επαναεριοποίησης και του συμπιεστή.
Το πλοίο μετονομάστηκε σε Έτυφα Προμηθέας κατά τη διάρκεια της δεξαμενής και θα νηολογηθεί εκ νέου στην Κύπρο.