Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερες μάσκες παρά μέδουσες, στους ωκεανούς

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιβάρυνση των θαλασσών εξαιτίας της πανδημίας COVID19, που προκαλεί ραγδαία αύξηση της πλαστικής ρύπανσης.

Σταματήσετε τη ρύπανση των ωκεανών από πλαστικό, είναι η κραυγή απόγνωσης περιβαλλοντολόγων και μετεωρολόγων παγκόσμια, μετά την πανδημία COVID19 και την ανησυχητική ρίψη στους ωκεανούς των πλαστικών γαντιών και των μασκών προσώπου.  

«Δεν είναι πολύ αργά»  διαμηνύει ο επικεφαλής μετεωρολόγος της ABC Ginger Zee. «Αναζητήστε λύσεις για να σταματήσετε τη ρύπανση από πλαστικό και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία».

Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η αυξημένη χρήση προϊόντων μίας χρήσης όπως μάσκες, γάντια, τσάντες και ασημικά μιας χρήσης θα οδηγήσει στη συσσώρευση περισσότερων πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό.

Η γαλλική μη κερδοσκοπική επιχείρηση Mer Propre δήλωσε ότι έχουν ήδη βρει γάντια και μάσκες στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός καταγράφει ανησυχία προβλέποντας ότι, “θα έχουμε τελικά περισσότερα γάντια από τις μέδουσες.

Εκατοντάδες μάσκες στο βυθό

Η ομάδα 4ocean, η οποία καθαρίζει τις παραλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, καταγράφει εκατοντάδες μάσκες και γάντια στον περιορισμένο καθαρισμό της παραλίας τους, από την άρση των περιορισμών κλεισίματος.

“Έτσι, μια μάσκα αντιπροσωπεύει πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, μικροπλαστικά σωματίδια όταν όλα καταστραφούν”, δήλωσε ο Mark Benfield, καθηγητής ωκεανογραφίας LSU στο ABC News Live.

Η Benfield μελετά μικροπλαστικά και έχει μια νέα μελέτη για τα απόβλητα COVID-19 που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 75 γάντια ανά μπλοκ πόλεων στο Μπρούκλιν. Είπε ότι κάθε ένα από αυτά θα ξεπλυθεί σε αποχετεύσεις καταιγίδας και, τελικά, στον ωκεανό.

Η παγκόσμια κατανάλωση γαντιών βινυλίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 11%, που ισοδυναμεί με 330 δισεκατομμύρια κομμάτια, φέτος.

«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι 9 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο. Και οι επιστήμονες μας λένε ότι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το πλαστικό μέσα στη δεκαετία, για κάθε τρία κιλά ψαριών στον ωκεανό, θα υπάρχει ένα κιλό πλαστικό “, δήλωσε η Judith Enck, πρώην αξιωματούχος της EPA που ίδρυσε την οργάνωση Beyond Plastics στο Bennington College.

Ωστόσο, ο Enck είπε ότι αυτό που την ανησυχεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας είναι εάν περισσότερες εγκαταστάσεις αρχίσουν να παράγουν πλαστικά μίας χρήσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, επί του παρόντος επιτρέπονται ή προγραμματίζονται 343 νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών και επεκτάσεις στη χώρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επόμενα πέντε χρόνια, ο ρυθμός παραγωγής πλαστικών προβλέπεται να αυξηθεί κατά το ένα τρίτο. Μέχρι το 2050, αναμένεται να τριπλασιαστεί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πολλές εγκαταστάσεις θα παράγουν κράκερ αιθανίου, μια πρώτη ύλη για πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιεί αιθάνιο που παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής φυσικού αερίου.

Πηγή : ABC News

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X