Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Πήρε τη θέση της Ρωσίας η Νορβηγία στην προμήθεια φυσικού αερίου

Είναι από τους μεγαλύτερους οικονομικά κερδισμένους του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπεράκτιοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, έχουν δημιουργήσει απροσδόκητα κέρδη, με απότομα υψηλότερες τιμές και ρεκόρ ζήτησης για νορβηγικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης υποθαλάσσιου αγωγού Gassco, η επείγουσα ανάγκη των ευρωπαίων πελατών να αντικαταστήσουν τη ρωσική ενέργεια δημιούργησε μια υψηλή ζήτηση για το νορβηγικό φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Gassco εξήγαγε 117 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, καθιστώντας τη Νορβηγία τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου – έναν ρόλο που κατείχε προηγουμένως η Ρωσία.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής, με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αγόρασε 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και οι δύο σημείωσαν αύξηση περίπου 11 τοις εκατό από έτος σε έτος, και ο πίνακας κερδών της  Gassco δείχνει ότι οι ροές αγωγών προς τη Γερμανία εξακολουθούν να είναι ανώτατες.

Η Νορβηγία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κατασκευής ενός αποκλειστικού αγωγού αερίου υδρογόνου από τη δυτική ακτή της Νορβηγίας σε μια περιοχή κοντά στο Μπρεμερχάφεν. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο για την κατασκευή τριών γιγαβάτ χωρητικότητας σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι συμβατό με υδρογόνο στη Γερμανία έως το 2030.

Το νορβηγικό φυσικό αέριο έχει επίσης νέο μερίδιο αγοράς στην Πολωνία, χάρη στον πρόσφατα ανοιχτό αγωγό Baltic Pipe, ο οποίος συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών μέσω επίγειων και υποθαλάσσιων αγωγών. Η σύνδεση μειώνει την ανάγκη της Πολωνίας για ρωσικό αέριο και μακροπρόθεσμα θα της επιτρέψει να καίει λιγότερο άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X