Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Πήγαν για ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στο Ζηνοβία  Έφτασαν μέχρι και τα 36 μέτρα

Είναι ίσως το μεγαλύτερο ρεκόρ συμμετοχής ελεύθερων δυτών από την Κύπρο, σε οργανωμένη κατάδυση στο  Ζηνοβία ή αλλιώς, στον “Τιτανικό της Μεσογείου”.

Με οδηγό τους τον “δάσκαλο” Γιώργο Παυλίδη,  όπως τον αποκαλούν οι μαθητές του, οι συμμετέχοντες στο φιλόδοξο εγχείρημα του πρώτου φεστιβάλ ελεύθερης κατάδυσης Κύπρου, βούτηξαν στο νερό για να πετύχουν αυτό που στο μυαλό πολλών μπορεί να φαντάζει ακατόρθωτο.

Το μοναδικό διήμερο γεγονός ξεκίνησε το Σάββατο 24/9/22, με ένα σεμινάριο για θέματα ασφάλειας και διάσωσης, που παρέθεσαν  εκπαιδευτές της διοργανώτριας σχολής  “Pavlides Freediving & First Aid School” στη Λεμεσό. 

Την Κυριακή 25/9/22 η ομάδα του Γιώργου Παυλίδη, γεμάτη με ενέργεια και πάθος, επιβιβάστηκε από νωρίς το πρωί στο καταμαράν “Ντό-Ρε-Μι”, το οποίο σήκωσε άγκυρα για το Ζηνοβία.

Προηγήθηκε η απαραίτητα επιθεώρηση για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και δόθηκε το πράσινο φως από τον Γιώργο Παυλίδη για κατάδυση.

Αφού εξοπλίστηκαν κατάλληλα, χωρίστηκαν σε ομάδες και στήθηκαν τέσσερα σχοινιά για κατάδυση, με τα οποία κατέβαιναν ένας, ένας με τη σειρά στο βυθό, χωρίς φιάλες οξυγόνου, για μία πιο κοντινή ματιά στο ναυάγιο.

DCIM\100GOPRO\G0121115.JPG
DCIM\100GOPRO\G0121115.JPG
DCIM\100GOPRO\G0231173.JPG

Οι πιο βαθιές βουτιές της ημέρας έγιναν στα 36 μέτρα, 9 δηλαδή μέτρα πιο πάνω από τον πάτο της θάλασσας που βρίσκεται το Ζηνοβία, ενώ οι δύτες βρίσκονταν στο νερό για περισσότερες από τρεις ώρες.

DCIM\100GOPRO\G0161135.JPG
DCIM\100GOPRO\G0011060.JPG

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Enalios, ο εκ των εκπαιδευτών της σχολής Περικλής Παυλίδης, η ελεύθερη κατάδυση αν και δεν ακούγεται εύκολη υπόθεση, είναι ένα άθλημα ή χόμπι που μπορεί να σου προσφέρει πολλά.

DCIM\100GOPRO\G0031073.JPG
DCIM\100GOPRO\G0211161.JPG

Το κύριο στοιχείο της είναι η χαλάρωση, αφού οι βουτιές γίνονταν χωρίς πίεση και καθένας από τους συμμετέχοντες κατέβαινε μέχρι το σημείο που ο ίδιος ένιωθε άνετα. 

“Με δέκα άτομα ασφάλεια πάνω τους, ένιωθαν άνεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περικλής Παυλίδης.

DCIM\100GOPRO\G0311210.JPG
DCIM\100GOPRO\G0621367.JPG

Πως μπορεί κάποιος όμως να φτάσει σε σημείο να κρατά την αναπνοή του για ώρα, κατεβαίνοντας στο βυθό, σε αντίθετη με δύτες που χρησιμοποιούν φιάλες οξυγόνου; 

“Η διαφορά της ελεύθερης κατάδυσης, είναι ότι είναι πνευματική. Παίζει ρόλο να ηρεμήσεις, να πέσει ο παλμός σου κάτω από το νερό, να είναι μειωμένες οι κινήσεις σου για να μην καις οξυγόνο, αυξάνοντας το γαλακτικό οξύ στους μύες και το διοξείδιο στο αίμα, ώστε να αντέξεις περισσότερο χρόνο κάτω από το νερό”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περικλή Παυλίδης.

DCIM\100GOPRO\G0351232.JPG
DCIM\100GOPRO\G0331224.JPG

Αυτό που σίγουρα έδειξαν σαν ομάδα, είναι ότι η θέληση, ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο, αλλά και η συνεργασία, βασικές αρχές που διδάσκονται από τον Γιώργο Παυλίδη στα μέλη του, μπορεί να πετύχουν πολλά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι σχέσεις των μελών της ομάδας, θυμίζουν αυτές μίας οικογένειας που διαθέτει κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

DCIM\100GOPRO\G0391252.JPG

Με την αποβίβαση από το καταμαράν στην αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας, η ομάδα δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Kυπριακής Ομοσπονδίας Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων, Σταύρου Κανικλίδη.

Η ημέρα τελείωσε με φαγοπότι στο καταμαράν και ανταλλαγή εμπειριών από τον βυθό, αλλά και την υπόσχεση ότι το δεύτερο φεστιβάλ του 2023 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε συμμετοχή, καταρρίπτοντας το φετινό τους ρεκόρ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X