Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και ειδικός στις καταδύσεις , αποκάλυψε ότι διατηρούσε τις ανησυχίες τους από την αρχή για τη σύνθεση του κύτους του βαθυσκάφους Titan, αλλά και τους ισχυρισμούς σχετικά με το δίκτυο αισθητήρων του κύτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως έγινε η ανακάλυψη των συντριμμιών του μοιραίου υποβρυχίου Titan
Ο ίδιος ο Κάμερον, ειδικός στα υποβρύχια, έχει βουτήξει δεκάδες φορές στο φθαρμένο σκάφος του πλοίου και μια φορά βυθίστηκε σε ένα μικροσκοπικό σκάφος δικής του σχεδίασης, στο βάθος της βαθύτερης εσοχής του πλανήτη.
Σε συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε την απώλεια πέντε ζωών στο υποβρύχιο Titan από την εταιρεία OceanGate σαν τίποτα που δεν είχε δει ποτέ κανένας που ασχολείται με την ιδιωτική εξερεύνηση ωκεανών.
«Δεν υπήρξαν ποτέ θάνατοι σε τέτοιο βάθος και σίγουρα δεν υπήρξαν εκρήξεις», είπε.
Μια έκρηξη στη βαθιά θάλασσα συμβαίνει όταν οι πιέσεις σύνθλιψης της αβύσσου αναγκάζουν ένα κοίλο αντικείμενο να καταρρεύσει βίαια προς τα μέσα. Εάν το αντικείμενο είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει πέντε άτομα, είπε σε συνέντευξή του, «θα είναι ένα εξαιρετικά βίαιο γεγονός – όπως 10 περιπτώσεις εκρήξεων δυναμίτη».
Το 2012, ο Κάμερον σχεδίασε και πλοήγησεένα πειραματικό υποβρύχιο σε μια περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό που ονομάζεται Challenger Deep. Δεν είχε ζητήσει πιστοποίηση της ασφάλειας του σκάφους από οργανισμούς της ναυτιλιακής βιομηχανίας που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες σε πολλές εταιρείες.
“Το κάναμε εν γνώσει μας” επειδή το σκάφος ήταν πειραματικό και η αποστολή του ήταν επιστημονική, είπε ο Κάμερον. «Ποτέ δεν θα σχεδίαζα ένα όχημα για να μεταφέρει επιβάτες και να μην το έχω πιστοποιήσει».
Ο σκηνοθέτης επέκρινε έντονα τον Στόκτον Ράς , διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate που οδήγησε το υποβρύχιο όταν εξαφανίστηκε την Κυριακή, επειδή δεν έλαβε ποτέ την πιστοποίηση ασφάλειας για το τουριστικό του βαθυσκάφος. Σημείωσε ότι ο Ρας χαρακτήρισε την πιστοποίηση εμπόδιο στην καινοτομία.
«Συμφωνώ κατ’ αρχήν», είπε ο Τζέημς Κάμερον. «Αλλά δεν μπορείτε να κρατήσετε αυτή τη στάση όταν βάζετε πελάτες που πληρώνουν στο υποβρύχιο σας – όταν έχετε αθώους επισκέπτες που εμπιστεύονται εσάς και τις δηλώσεις σας» σχετικά με την ασφάλεια του οχήματος.
Ως σχεδιαστική αδυναμία στο βαθυσκάφος Titan και πιθανό προειδοποιητικό σημάδι για τους επιβάτες του, ο σκηνοθέτης ανέφερε την κατασκευή του με σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα. Τα υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην αεροδιαστημική βιομηχανία, επειδή ζυγίζουν πολύ λιγότερο από τον χάλυβα ή το αλουμίνιο, ωστόσο λίβρα ανά λίβρα είναι ισχυρότερα και πιο άκαμπτα.
Το πρόβλημα, είπε ο κ. Κάμερον, είναι ότι ένα σύνθετο υλικό από ανθρακονήματα “δεν έχει αντοχή στη συμπίεση” – κάτι που συμβαίνει καθώς ένα υποθαλάσσιο όχημα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο και αντιμετωπίζει ραγδαίες αυξήσεις της πίεσης του νερού. «Δεν είναι αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί».
Η εταιρεία, πρόσθεσε, χρησιμοποίησε αισθητήρες στο κύτος του Titan για να αξιολογήσει την κατάσταση του σύνθετου κύτους από ανθρακονήματα. Στο διαφημιστικό υλικό της, η OceanGate επεσήμανε τους αισθητήρες ως ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό για την «παρακολούθηση της υγείας του κύτους». Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ένας ακαδημαϊκός εμπειρογνώμονας, ανέφερε ότι το σύστημα ότι παρέχει στον πιλότο «αρκετό χρόνο για να σταματήσει την κάθοδο και να επιστρέψει με ασφάλεια στην επιφάνεια».
Ο σκηνοθέτης εκτίμησε ότι το δίκτυο αισθητήρων στο κύτος του υποβρυχίου, ήταν μια ανεπαρκής λύση σε ένα σχέδιο που θεωρούσε εγγενώς ελαττωματικό.