Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Σουηδοί έστησαν ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης χελιών

Το αποτύπωμα τους στην βιόσφαιρα είναι ορατό, γι’ αυτό και η  ενεργειακή εταιρεία Tekniska verken, που εδρεύει στη σουηδική πόλη Linköping προσπάθησε να μετριάσει τη ζημιά, αναλαμβάνοντας  να φέρει εις πέρας μία επιχείρηση διάσωσης χελιών.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δήλωσε ότι  το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για την επιχείρηση, αφού ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές βοήθησαν στη μεταφορά  5.700 χελιών,  από τις λίμνες της κομητείας Östergötland στη Βαλτική Θάλασσα με βυτιοφόρα.

Η ανάγκη για την επέμβαση υποκινήθηκε από το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα ψάρια ταξιδεύουν από τις λίμνες μέσω ποταμών προσπαθώντας να φτάσουν στη Βαλτική Θάλασσα και τελικά στην Καραϊβική όπου γεννιούνται. Ταυδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως αυτό που λειτουργεί από την Tekniska verken, μέσω των στροβίλων τους, αποτελούν ένα από τα πολλά σοβαρά εμπόδια στη φυσική διαδρομή των χελιών, κατά την επιστροφή τους  στη Θάλασσα των Σαργασσών.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια θεωρείται ανανεώσιμη ενέργεια, ωστόσο, έχει αντίκτυπο στη ζωή κάτω από το νερό.

Η εταιρεία απασχολεί ντόπιους επαγγελματίες ψαράδες που πιάνουν τα χέλια σε μεγάλα δίχτυα βυθού και στη συνέχεια τα οδηγούν στη θάλασσα σε καλά οξυγονωμένες δεξαμενές.

Η μετεγκατάσταση των χελιών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Krafttag Ål σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Το έργο διαχειρίζεται η Energiforsk και πραγματοποιείται σε συνεργασία μεταξύ ορισμένων εταιρειών υδροηλεκτρικής ενέργειας και της Νορβηγικής Αρχής Θάλασσας και Υδάτων από το 2011.

Οι εταιρείες υδροηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουν για τα εθελοντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ο γενικός στόχος του προγράμματος Krafttag Eel είναι να βοηθήσει 15.000 χέλια να φτάσουν στη θάλασσα κάθε χρόνο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X