Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ρέγκες έχουν βασιλιά και η εμφάνιση του είναι σπάνια αλλά και εντυπωσιακή (Βίντεο)

Θεωρείται ως το πιο όμορφο, αλλά και δυσεύρετο ψάρι του βυθού και οι συναντήσεις του ανθρώπου με τον λεγόμενο βασιλιά της ρέγκας ή αλλιώς ψάρι- ζώνη, είναι σπάνιες.

Το μήκος αυτού του είδους των ψαριών μπορεί να φθάσει μέχρι και τα δεκαεπτά μέτρα, αν και συνήθως τα περισσότερα που θεάθηκαν να κολυμπούν μπροστά στα μάτια δυτών, εκτείνονται στα τρεισήμισι έως πέντε μέτρα. Ο βασιλιάς της ρέγκας είναι το μεγαλύτερο ψάρι οστών, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.

 Το σώμα των ψαριών είναι καλυμμένο με ελαφριές ασήμι αποχρώσεις, σκούρες κηλίδες και ρίγες που βρίσκονται διάσπαρτες στο σώμα του. Το κεφάλι είναι σκούρο μπλε. Η μεγαλύτερη ατραξιόν όμως στο σώμα του βασιλιά της ρέγγας είναι η φλογερή κόκκινη χαίτη του, η οποία αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, σαν τραίνο. Αυτή η χαίτη είναι ένα ραχιαίο πτερύγιο, το οποίο αποτελείται από μεμονωμένες κόκκινες ακτίνες.

Τα πλευρικά πτερύγια, σε πορφυρό χρώμα, δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακά. Το ψάρι ταλαντεύει τα πτερύγιά του σαν κουπιά και πιστεύεται ότι λειτουργούν ως αισθητήρες γεύσης. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός, ότι σε αντίθεση με άλλα ψάρια της θάλασσας, ο βασιλιάς της ρέγκας κολυμπά όρθιος, με το κεφάλι στραμμένο προς τα επάνω. Ο βασιλιάς τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν. Οι ψαράδες τον έχουν επανειλημμένα συναντήσει στα κοπάδια της ρέγκας.

Ζει στα ζεστά νερά του Ινδικού, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού. Περιστασιακά, ταξιδεύει στις ακτές της Ευρώπης, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά το κρέας των ψαριών δεν είναι  βρώσιμο. Εντούτοις ορισμένοι σεφ δεν συμφωνούν, αφού θεωρείται γκουρμέ λιχουδιά, φτάνει να μαγειρευτεί σωστά.

Η γνώση γύρω από τις συνήθειες και τη ζωή του βασιλιά της ρέγκας είναι λιγοστή. Όλα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες, προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες των σωμάτων των ψαριών που αλιεύθηκαν.

Οι πρώτες πληροφορίες για τον βασιλιά της ρέγγας βρίσκονται στα αρχεία των αρχαίων χρόνων. Μιλούν για ένα θαλάσσιο τέρας ή ένα φίδι που αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας. Τον αποκαλούσαν «Φίδι της Μεγάλης Θάλασσας». Οι άνθρωποι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι με την εμφάνιση ενός άγνωστου πλάσματος, που τον περιέγραφαν ως ένα τέρας με κεφάλι ή άλογο με μια φλογερή κόκκινη χαίτη. Ο βασιλιάς της ρέγγας έγινε θρύλος που ακολούθησαν πολλοί επιστήμονες.

Από μία πρόσφατη σπάνια συνάντηση δύτη με τον βασιλιά της ρέγκας

Το 1771, ο Morton Brunnich (Δανός φυσιοδίφης) περιέγραψε για πρώτη φορά το βασιλιά της ρέγγας, του οποίου το σώμα βρέθηκε στη νορβηγική ακτή. Έκτοτε, δεν έχουν καταγραφεί περισσότερες από είκοσι πέντε συναντήσεις με αυτό το καταπληκτικό ψάρι.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X