Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ομορφιές του Ακάμα μέσα από το φακό του Γαλλικού πρακτορείου και του Euronews

Ολόκληρη η Κύπρος, το νησί της θεάς Αφροδίτης, είναι ένα μνημείο της φύσης και της ιστορίας. Σε αυτή την κατηγορία των φυσικών μνημείων που ξεχωρίζουν είναι και ο Ακάμας.

Ο Ακάμας είναι ένα φημισμένο ακρωτήριο της βορειοδυτικής άκρης της Κύπρου στη ομώνυμη χερσόνησο και το ομώνυμο δάσος στην Επαρχία Πάφου.

Ένα μέρος από τις ομορφιές της άγριας φύσης της περιοχής κατέγραψε με κάμερα drone το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το όνομα του προέρχεται από τον Ακάμα, οικιστή της περιοχής, γιο του Μίνωα και της Φαίδρας ή γιο του Θησέα. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από το «άκαος» – άκαφτος, επειδή ήταν το μοναδικό μέρος της Κύπρου που δεν είχε καεί από τους Άραβες πειρατές.

Ο Πτολεμαίος το χαρακτήρισε ως «μια πυκνά δασωμένη περιοχή μοιρασμένη σε δύο λόφους ανυψωμένους προς βορράν». Μέχρι το έτος 2000 ο βρετανικός στρατός και το ναυτικό χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο τόπο ως πεδίο βολής για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η περιοχή του Ακάμα συγκεντρώνει και μια ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν βαθιές κοιλάδες, σπηλιές, φαράγγια, θαλασσινές σπηλιές, νησάκια , το καθένα από τα οποία συγκεντρώνει τη δική του χλωρίδα και πανίδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφόρων μικροκλιμάτων στην περιοχή. Αυτό που ξεχωρίζει, είναι το φαράγγι του Άβακα, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού. Αυτό απλώνεται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού «Αυγά» και καλύπτεται περιμετρικά από πυκνή βλάστηση. Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παρατηρητές των πουλιών.

Η φυσική ομορφιά της Κύπρου και του Ακάμα εξηγεί γιατί αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες. Καταφθάνουν εκεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ακάμας με τον τεράστιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό της φύσης.

Πηγή: Euronews-AFP

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X