Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αναγκάζουν τη Sovcomflot να πωλήσει δεξαμενόπλοια

O ρωσικός ναυτιλιακός κολοσσός δεξαμενόπλοιων Sovcomflot, φαίνεται να προσανατολίζεται στην πώληση τους ενός τρίτου του στόλου της, μέσα τις επόμενες 10 ημέρες,  λόγω της επιβολής  αυστηρότερων κυρώσεων στην εταιρεία και τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Πριν από μια εβδομάδα, η Sovcomflot ουσιαστικά αθέτησε την πληρωμή των τόκων που οφείλονταν έναντι της δεύτερης δόσης των ευρωομολόγων. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της 15ης Μαρτίου, ακολουθούμενες από τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Μαρτίου, οι οποίες, όπως είπε, την εμπόδισαν να πραγματοποιήσει την πληρωμή τοκομεριδίων σχεδόν 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων που έληγε στις 26 Απριλίου για τα ευρωομόλογα. «Ο πράκτορας πληρωμών αρνήθηκε να δεχθεί πληρωμή από τον εκδότη ή τον εγγυητή και να πραγματοποιήσει πληρωμές κουπονιών στους κατόχους ευρωομολόγων», έγραψε η εταιρεία στην ενημέρωσή της λέγοντας ότι είχε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και αναζητούσε ειδικές άδειες και διευκρινίσεις που θα το επέτρεπαν.

Η Sovcomflot, ωστόσο, αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις καθώς οι τράπεζες καλούνται να τερματίσουν τους δεσμούς τους με τις εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Sovcomflot έως τις 15 Μαΐου. Οι κορυφαίοι όμιλοι P&I άσκησαν επίσης πίεση στον στόλο ανακοινώνοντας ότι, είτε είχαν αποσυρθεί ή βρίσκονταν σε διαδικασία ακύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης για τα δεξαμενόπλοια. Περαιτέρω ενισχύει την πίεση η σημερινή ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο επιτάχυνσης της πλήρους απαγόρευσης  του ρωσικού αργού πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με ενημέρωση από ανώνυμο αξιωματούχο της  Lloyd’s Listν σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το ένα τρίτο του στόλου της Sovcomflot έχει τεθεί προς πώληση, σε κινέζους και αγοραστές από το Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι έχουν πουληθεί οκτώ πλοία, τα μισά από αυτά στο Ντουμπάι.

Η εταιρεία ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο στόλος της αποτελείται από 133 πλοία με συνολικό νεκρό βάρος 11,6 εκατομμυρίων τόνων. Από την πώληση θα εξαιρεθούν μερικά πλοία που ανήκουν σε κοινοπραξίες.

Η Lloyd’s υπολόγισε ότι η Sovcomflot έχει οφείλει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες, η πλειοψηφία εκ των οποίων, είναι δυτικές. Επιπλέον, υπάρχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις δύο εκδόσεις ευρωομολόγων, που λήγουν το 2023 και το 2028.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X