Το πιο γνωστό και ιστορικά διαδεδομένο ναυάγιο στον κόσμο, είναι αναμφίβολα αυτό του τιτανικού, το μεγαλειώδες για την εποχή πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι που ξεκίνησε από το λιμάνι του Σουαθάμπτον στη Βρετανία το 1912.
Αμέτρητες ιστορίες και μαρτυρίες από τους 700 επιζήσαντες, μονοπώλησαν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα, με αμέτρητα ντοκιμαντέρ, βιβλία και ταινίες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Για χρόνια ολόκληρα όμως, υπήρχε μία «εντελώς άγνωστη», ιστορία, η οποία βγήκε στην επιφάνεια συγκλονίζοντας, μέσα από το ντοκιμαντέρ «οι έξι», (The Six), παραγωγής 2021.
Το The Six εξερευνά την ιστορία έξι Κινέζων ανδρών που επέζησαν από τη βύθιση του πιο διάσημου πλοίου.
Ο σκηνοθέτης Άρθουρ Τζόουνς, θέλησε να δώσει φωνή στους 6, μετά από μία έρευνα του φίλου του Στίβεν Σβάνκερτ, η οποία αποκάλυψε μία ακόμη τραγική ιστορία.
Οκτώ Κινέζοι επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, στην τρίτη θέση, όταν βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο. Έξι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ναυτικοί αλλά δεν εργάζονταν στον Τιτανικό, κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, όταν επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες σχεδίες.
Πέραν από το δράμα που έζησαν στο πλοίο, όταν έφτασαν στη στεριά, οι έξι κινεζικής καταγωγής ναυτικοί, ήρθαν αντιμέτωποι με μία ακόμη δραματική εμπειρία.
Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη με τους άλλους επιζώντες, οι έξι δεν αντιμετωπίστηκαν με συμπόνια, αλλά με καχυποψία και συκοφαντία.
Λιγότερο από 24 ώρες μετά το ναύαγιο, εκδιώχθηκαν από τη χώρα, σύντομα ξεχάστηκαν και οι ιστορίες τους χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Οι Έξι είναι μια εξαιρετική ιστορία επιβίωσης και αξιοπρέπειας απέναντι στον ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική πολιτική που αντηχεί ακόμα και σήμερα.
Τα πρόσωπα των επιζώντων φιγουράρουν παντού στο διαδίκτυο, με λεπτομέρειες για τη ζωή τους, από την ηλικία μέχρι τα παιδιά τους, εκτός των πρόσωπα αυτών των έξι ανδρών.
Ο Τζόουνς είπε ότι καθώς ερευνούσαν τις ιστορίες των έξι ανδρών, ανακάλυψαν φήμες που είχαν δημοσιευτεί τόσο σε βρετανικά όσο και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το 1912 που υποδηλώνουν ότι οι έξι Κινέζοι σώθηκαν με ανέντιμο τρόπο, παίρνοντας τη θέση άλλων.
«Αλλά αυτές οι τρομερές κατηγορίες –ότι είχαν ντυθεί γυναίκες για να πάρουν θέση σε σωσίβιες λέμβους, ότι είχαν κρυφτεί ή ήταν λαθρεπιβάτες– είχαν να κάνουν με τις διακρίσεις που αντιμετώπισε μια ολόκληρη γενιά Κινέζων καθώς έβγαιναν στον κόσμο για να δουλέψει».
Ο Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον Τιτανικό του 1997, υποστήριξε πλήρως το ντοκιμαντέρ και επέτρεψε στον Τζόουνς να δείξει μια σκηνή, που δεν περιλαμβανόταν στην κινηματογραφική έκδοση της υπερπαραγωγής.
Στην κομμένη σκηνή, ένας άντρας με ασιατική ο οποίος κρατάει μια σανίδα στο παγωμένο νερό, απομακρύνεται από τους διασώστες.
Όταν η παραγωγή του ντοκιμαντέρ εντόπισε τον γιο αυτού του άνδρα στην πραγματική ζωή, αποδείχθηκε ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για το τι είχε υποστεί ο αείμνηστος πατέρας του, επειδή ποτέ δεν μίλησε πραγματικά για αυτό.
Καθώς εμβάθυναν στα γεγονότα μετους έξι άνδρες, η είδηση διαδόθηκε για το έργο τους, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους να δώσουν πληροφορίες. Ακόμα και τώρα νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως.
Ένα ισχυρό στοιχείο του ντοκιμαντέρ είναι η προκατάληψη που αντιμετώπισαν οι Κινέζοι μετανάστες εργάτες, όπως οι ναυτικοί, καθώς αναζητούσαν μία νέα ζωή στη.